Home Landelijke radio Prinses Juliana Overleden

Prinses Juliana Overleden

Prinses Juliana is vanmorgen vroeg overleden. Ze is, omringd door haar familie, om tien voor zes in haar slaap gestorven op Soestdijk.

De artsen hebben laten weten dat de prinses is overleden aan de gevolgen van een longontsteking, gecombineerd met algehele verzwakking van het gestel. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst bekendgemaakt. De prinses is 94 jaar geworden.

Premier Balkenende maakte het overlijden om 10 uur officieel bekend op radio en televisie. Hij betuigde zijn medeleven met de koninklijke familie. De premier noemde haar “een moeder van ons allen”. Kenmerkend was haar menselijke benadering van het koningsschap. Daarmee heeft ze het hart van vele Nederlanders gewonnen, aldus Balkenende.

Prinses Juliana had geheugenproblemen en leefde al 5 jaar in de beslotenheid van paleis Soestdijk. Koningin Beatrix zei vorig jaar in de Kersttoespraak dat de dagen haar moeder erg zwaar vallen.

Juliana was van 1948 tot 1980 een erg geliefde koningin. In 1980 maakte Juliana bekend dat “haar krachten afnamen”. Ze werd opgevolgd door haar oudste dochter Beatrix.

Juliana Louise Emma Marie Wilhelmina werd op 30 april 1909 in Den Haag geboren als enig kind van koningin Wilhelmina en prins Hendrik. In 1937 touwde ze met prins Bernhard van Lippe-Biesterveld. Ze kregen samen vier dochters: Beatrix, Irene, Margriet en Marijke, later Christina genoemd.