Home Landelijke radio NOVEC: Brand IJsselstein kwam door oververhitte kabels

NOVEC: Brand IJsselstein kwam door oververhitte kabels

De brand in de zendmast in IJsselstein is gisteren ontstaan door oververhitte kabels. Dat zegt directeur Jan Willem Tom van NOVEC, eigenaar van de mast tegen de NOS.

"We hebben geconcludeerd dat er een aantal kabels gedeeltelijk is weggebrand, die oververhit waren geraakt. We gaan er nu van uit dat dat de oorzaak was, maar dat moeten de experts nog uitwijzen", aldus Tom.

Over de oorzaak van de brand en gedeeltelijke instorting van de zendmast in Smilde kan NOVEC nog niets zeggen. De politie moet daar eerst onderzoek doen voordat het bedrijf erbij kan.

Een verband tussen beide branden zien ze bij NOVEC in ieder geval niet. "De torens staan er al langer dan vijftig jaar, dus het is heel vreemd dat er nu ineens een brand ontstaat. Het eerste wat je denkt, is dat er een verband is tussen die twee branden, maar tot nu toe hebben we dat op geen enkele manier kunnen aantonen", aldus de directeur. 

In beide masten werden werkzaamheden uitgevoerd toen er brand ontstond. In IJsselstein was er regulier onderhoud en in Smilde werden er kabel ontvangen.

Eerder vandaag bleek uit een rapport van beheerder Avicom dat er in 2007 was gewaarschuwd voor de veiligheidsrisico's bij de zendmasten. NOVEC heeft vandaag alle masten in Nederland extra laten controleren.