Home Landelijke radio NOS-radiochef Ferry de Groot neemt afscheid van de Tour

NOS-radiochef Ferry de Groot neemt afscheid van de Tour

Ferry de Groot, chef d’equipe van de NOS-radioploeg in de Ronde van Frankrijk, heeft een jubileum en een afscheid in één. Zijn twintigste Tour is zijn laatste. Hij gaat met weemoed. Gisteravond nam hij afscheid van zijn collega’s.

De mooi gedekte tafel en de speciaal gedrukte menukaart, het cadeau en de toespraken van de collega’s; hij was er zaterdag nog stil van. Waar hij niet op zat te wachten was het traditionele eerbetoon dat de Tourorganisatie in petto heeft voor trouwe volgers. Wie aan zijn twintigste Tour begint, staat op een lijst en krijgt een uitnodiging voor een medailleceremonie in het startdorp.

“Die uitnodiging heb ik afgewezen”, zegt De Groot “Ik zit niet te wachten op zo’n carnavalsmedaille, wat moet ik daarmee? Bij de Olympische Spelen krijg je ook altijd zo’n ding. Moet ik daarmee op de borst gaan lopen? Die medaille van Athene ligt bij mij onder de keukentafel. Die wankelde. Past precies, heeft dat ding toch nog nut.”

De collegialiteit en de vriendschap van de ploeg gaat De Groot het meest missen. De verslaggevers, de chauffeurs en de technici die hem vaak uit de brand helpen. “Het is niet te geloven, maar zij kunnen van een stuk nat touw en een keukentrap een verbinding maken. Wat er ook fout gaat, zij hebben altijd een oplossing. Daar kun je blind op varen.”

Vandaag is De Groot nog even naar de supermarkt gelopen. Hij had wat vlees gehaald en dat naast het NOS-busje bij de finish op de barbecue werd gelegd. “Soms heb je tijden dat het zwaar is. Als een hotel net niet goed geregeld is, of als je net te ver moet rijden. Maar dit soort momenten zijn er dan ook weer”, zegt hij wijzend op de barbecue. “Dan is het net of je met je vrienden kampeert.”

Dat zijn laatste Tour op sportief gebied vrij bizar is verlopen, doet hem niet zo veel als bij twee eerdere gelegenheden. In 1995, bij de dood van Fabio Casartelli, werd hij boos door het gebrek aan respect en eerbetoon van de Tourorganisatie. In 1998, bij de beruchte dopingtour, steeg het bloed hem opnieuw naar het hoofd. “Toen werden wielrenners behandeld als misdadigers. De manier waarop dat ging, was echt schandalig.”

Volgend jaar ontbreekt hij in de Tour omdat in Hilversum wordt gereorganiseerd. Wat hij in juli gaat doen, hij weet het nog niet. Hij zal niet als gast in Frankrijk komen. “Als ik hier zou rondlopen tijdens de Tour, dan zou ik me toch weer overal mee willen bemoeien. Beter van niet.” [Planet]