Home Landelijke radio NOS-journalisten winnen ‘Gouden Tegel 2006’

NOS-journalisten winnen ‘Gouden Tegel 2006’

Jikke Zijlstra en Martijn Bink van de NOS hebben met hun reportage over fraude met diploma’s, uitgezonden door het NOS Journaal en Radio 1 Journaal, een ‘Tegel’ gewonnen. Die journalistieke prijzen werden gisteravond voor het eerst uitgereikt. De Tegel 2006 is het initiatief van het Genootschap van Hoofdredacteuren, De Nederlandse Dagbladpers, de Nederlandse Vereniging van Journalisten en de NOS en RTL. De NOS-reportage was de enige die een raakvlak met radio had.

Voor de rest wonnen onder andere de Telegraaf-journalisten Joost de Haas en Bart Mos een Tegel voor hun geruchtmakende artikelen over ‘De AIVD-affaire’. De jury, onder voorzitterschap van Felix Rottenberg, reikte in totaal negen Tegels uit, waarvoor in totaal 213 inzendingen waren binnengekomen.

Bij de nominaties was vrijwel geen radio-productie te vinden. Eerder al sprak de jury zih daarover uit. “De ambitie van De Tegel om de kwaliteit van de journalistiek in de schijnwerpers te zetten, heeft bij deze mediatypen al bij de eerste editie veel weerklank gevonden.”

Gisteravond werd bekend gemaakt dat er volgend jaar een aparte categorie radio komt. Dit jaar was er alleen een eervolle vermeldingen: Yvonne Scholten, freelance journalist van VPRO’s De Ochtenden, kreeg die voor haar productie ‘Genua – Het vergeten proces’.