Home Landelijke radio NOS gaat verhuizen naar nieuwe ‘nieuwsvloer’

NOS gaat verhuizen naar nieuwe ‘nieuwsvloer’

De NOS gaat vanaf aankomende maandag definitief uitzenden vanaf één nieuwsvloer op de derde verdieping van het oude Videocentrum op het MediaPark in Hilversum. Vanavond zal een begin worden gemaakt met de verhuizing van het TV Journaal en NOS Internet naar de nieuwe lokatie. De radio-afdeling van de NOS en NOS teletekst zitten al op de nieuwe plek.

Aan die samenvoeging is een enorme, logistieke operatie vooraf gegaan. Met als spil verhuismanager Tim de Vos. “De radiomensen wilden hun telefoonnummers meenemen. De televisiemensen ook. En ga zo maar door”, herinnert De Vos zich in Spreekbuis. “Maar het kon natuurlijk niet. Juist omdat de hoofdredactie ervoor gekozen heeft om op de nieuwe vloer de verschillende deelredacties van radio, tv en internet samen te voegen. Om een voorbeeld te noemen: vanaf volgende week vrijdag is er geen aparte redactie buitenland meer voor elk medium, maar één buitenlandredactie die voor alle NOS-media werkt. En tja, dan sneuvelt er hier en daar een ‘eigen’ telefoonnummer.‘Ik sta d’r tussen in. Maar er zijn er, die kunnen mij wel schieten”, aldus de verhuismanager.

‘Ik vond het een goed idee. Het is natuurlijk altijd de vraag wat er eerder kwam: de vraag naar een goede samenwerking op één plek of de bezuinigingen? Maar goed: men moest bezuinigen. En het werken op al die eigen locaties – die eilandjes – was natuurlijk een stuk duurder. Het Radio 1-journaal, de internetredactie, het NOS Journaal; ze zaten ver uit elkaar. Allemaal vakredacties die bezig waren met het garen van nieuws. Nu komt er één garende redactie. Je komt eenduidiger met nieuws naar buiten. En – wat betreft die bezuinigingen – je kunt je krachten bundelen. Het is veel efficiënter qua werkwijze”, zo zegt De Vos.

Door de samenvoeging is het zelfs mogelijk om via de televisie een klein kijkje te nemen in de keuken van alle redacties. Tijdens de Journaals op televisie overdag, zal een deel van de nieuwsvloer te zien zijn.