Home Landelijke radio Noorwegen zet FM uit in 2017

Noorwegen zet FM uit in 2017

Noorwegen stopt in 2017 helemaal met het uitzenden via FM. Op 11 januari 2017 begint het afschakelen van de eerste FM-zenders in Nordland, een gebied in het midden van Noorwegen. Daarmee is het land de eerste die overstapt van analoog naar digitaal. In de hoofstad Oslo wordt 20 september 2017 begonnen met het uitzetten van de FM.

"Dit is een belangrijke dag voor iedereen die van radio houdt, zegt directeur Thor Gjermond Eriksen van de publieke omroep NRK over de aankondiging. "De beslissing van de regering zorgt ervoor dat we onze focus nog meer kunnen leggen op het maken van hoge kwaliteit content voor onze luisteraars."

De Noren zijn in 1995 al begonnen met de uitzendingen via DAB. Inmiddels is er meer dekking via DAB dan via de FM. Er zijn 22 nationale zenders die digitaal uitzenden. Op de FM zijn dat er maar vijf.

13 december 2017 moet de afschakeling van FM compleet zijn als de meest noordelijke gebieden van Noorwegen over gaan. Volgens de meest recente cijfers gebruikt 56 procent van de Noorse luisteraars digitale radio iedere dag. 55 procent van de huishoudens heeft minimaal 1 DAB-radio in huis.

Nederland
In Nederland zendt de publieke omroep al lang uit via DAB, maar niet landelijk. Met de komst van DAB+ zenden alle zenders landelijk uit. Afgelopen zomer is een campagne gestart om het publiek aan de digitale radio te krijgen. Ook hier heeft de minister gezegd dat 2017 een optie is om de FM uit te schakelen, maar echt serieus is dat niet. Over het algemeen is het de verwachting dat dit nog zeker tien jaar gaat duren.