Home Landelijke radio Nieuw platform voor radio: BV radio

Nieuw platform voor radio: BV radio

Het eerste platform voor Radio, BV radio is afgelopen maandag opgericht. Het omroepblad Spreekbuis sprak met Henk Burger, een van de initiatiefnemers van BV Radio.

Burger, radiomaker in hart en nieren, loopt al een paar jaar met het plan om een platform voor radiomakers op te richten. “Het idee is geboren in 2001 tijdens het festival voor radiodocumentaires, Grenzeloos Geluid”, vertelt hij. “Ik heb toen met verschillende radiomakers gesproken en zij hadden hetzelfde gevoel als ik, namelijk dat de mooie, creatieve radioprogramma’s in de verdrukking raakten.” Burger probeert vervolgens een belangenvereniging voor de makers van radiodocumentaires van de grond te krijgen, maar vergeefs.

Wat de radiomaker echter in z’n eentje niet lukt, krijgt hij samen met vieren anderen wel voor elkaar. Erika Mannink, David de Jongh, Yvonne Scholten en Jeroen Stout – alle vier radiomakers – raken bij de ideeën van Burger betrokken. Met zijn vijven bespreken ze hoe een belangenvereniging het beste op poten gezet kan worden en besluiten tot de oprichting van BV Radio. Burger: “We zijn er nog niet uit of BV staat voor belangenvereniging of beroepsvereniging. Het gaat immers wel om de belangen van radiomakers, maar we willen niet zo’n actiegroepering worden. Dus misschien dat we toch kiezen voor beroepsvereniging.’
Het wordt in ieder geval geen vereniging voor alleen radiodocumentairemakers, maar eentje waar alle radiomakers zich bij kunnen aansluiten. BV Radio wil niemand uitsluiten. Bovendien, des te meer mensen, des te meer je van je kunt laten horen, aldus Burger.

De initiatiefnemers hebben intussen oriëntatiegesprekken gevoerd met beleidsmakers van verschillende omroepen. Die blijken allerlei plannen te hebben om nog meer bezuinigingen door te voeren. Burger weet al precies waar dat toe leidt: “Tot kwaliteitsverlies. Er wordt namelijk niet op overhead of op studio’s bezuinigd, maar op programma’s. De mooie, dure programma’s welteverstaan. Minder creatieve programma’s, meer babbelboxradio.”

Het tweede doel is een bron van informatie te zijn voor radiomakers. Burger: “Wanneer ik een documentaire maak, doe ik de eindmontage het liefst samen met een technicus. Het zou dan mooi zijn wanneer ik op de website van BV Radio in een database een technicus kan zoeken, die geschikt is voor die klus. Iedereen heeft bepaalde specialiteiten, die je heel mooi in zo’n database zou kunnen zetten.”

Het derde en belangrijkste doel van BV Radio is een plek te zijn waar radiomakers elkaar kunnen ontmoeten, elkaars werk kunnen beluisteren en met elkaar over het vak kunnen praten. “Het zou mooie zijn als de ouwe rotten, of de weggejaagde jonge rotten, hun geloof in radio weer terugkrijgen.”