Home Landelijke radio Moslimomroepen moeten voor eind oktober samenwerken

Moslimomroepen moeten voor eind oktober samenwerken

De Nederlandse Moslim Raad (NMR) en het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) moeten voor eind oktober gaan samenwerken zodat de zendtijd ten behoeve van de islam aan één organisatie kan worden toegewezen. Mocht dat niet lukken, dan bestaat het risico dat de zendtijd niet meer kan worden toegewezen, meldt het Commissariaat voor de Media.

Naar aanleiding van de zendtijdaanvragen voor de periode 2005-2010 oordeelde het Commissariaat destijds dat de NMR en het CMO gezamenlijk voor zendtijd in aanmerking kwamen. Voor een goede afspiegeling van de moslimgemeenschap zijn beide organisaties van belang.

Omdat beide partijen geen samenwerking tot stand wisten te brengen, werd in april 2005 besloten de zendtijd voor de islam te verdelen tussen NMR en CMO. Maar begin 2007 besliste de Raad van State dat het Commissariaat zich aan de eigen beleidsregels moet houden en de beschikbare zendtijd maar aan één moslimorganisatie kan toekennen.

“De pogingen die de afgelopen periode zijn ondernomen om tot samenwerking te komen, zijn vruchteloos gebleven”, zo meldt het Commissariaat. ‘Dat is onbegrijpelijk, zeker gezien de mogelijkheid die de afzonderlijke organisaties is geboden om weliswaar onder één bestuur maar toch programmatisch zelfstandig te opereren.’
Het CvdM geeft de organisaties nog een half jaar de tijd om alsnog tot een samenwerking te komen. [Adformatie]