Vlak voordat Michiel Veenstra NPO 3FM verliet om aan de slag te gaan bij KINK, sprak hij met NPO Radio 2 over een nachtprogramma. Dat vertelt de dj in de podcast ‘Van Je Af Is Harder’ van Joost Strootman.

“Op het allerlaatste moment werd ik nog wel gebeld met de vraag of ik vier-zes ’s ochtends wilde doen en daarvan dacht ik: ‘nee, daar zit ik niet echt op te wachten’. Toen speelde ook al het aanbod van het programmaleider worden bij het nieuwe KINK”, vertelt Michiel. “Dat was toen al zo gaan landen in mijn hoofd dat ik dacht, toen dat telefoontje kwam: ‘mwoah, die laat ik maar even gaan’.”

Michiel presenteerde begin deze eeuw jarenlang een programma op hetzelfde nachtelijke tijdstip op Radio Veronica, maar was op het moment dat hij hiervoor werd gevraagd al jarenlang een van de gezichten uit de dagprogrammering van 3FM.

In het tweedelige interview blikt Michiel uitgebreid terug op zijn radiocarrière, van zijn start bij Regio FM in Twente tot zijn begindagen bij Radio 538 en zijn huidige werk als programmadirecteur bij KINK. Hij gaat ook in op zijn vertrek bij 3FM in 2018.

Te lang bij 3FM

Volgens Michiel klopte in de periode voorafgaand aan zijn vertrekt bij 3FM het muziekbeleid niet: eerst werd er veel urban gedraaid, daarna volgde een periode met “plastic, bijna Qmusic-achtige-hits”, vertelt hij. “Wat ook niet hielp was dat er geen vaste zendercoördinator was. (…) Daardoor was ook niet gezegd dat het altijd al zo bleef. Het zwabberde.”

In die tijd waren bijna alle dj’s uit de hoogtijdagen van 3FM vertrokken. “Als 3FM daarna had vastgehouden aan het muzikale DNA waar het altijd voor had gestaan, dan lijkt het me stug dat 3FM zo onderuit was gegaan als nu het geval is geweest”, aldus Michiel.

Dat Michiel nog als langste van de oude garde bleef zitten, had er ook mee te maken dat hem dat letterlijk was gevraagd. “Op een gegeven moment was er een vraag vanuit bovenaf bij de NPO aan mij van: blijf jij alsjeblieft wat langer bij 3FM, want als jij ook nu naar 2 zou gaan of whatever, dan raken we wel heel veel vastigheid kwijt.”

Chagrijniger

Uiteindelijk werd Michiel steeds chagrijniger bij 3FM vanwege het beleid, merkte hij aan zichzelf. “Domien heeft wel eens tegen me gezegd: ‘zet de webcam maar even uit, want Veenstra zit weer in een bui’. Misschien stond ik destijds intussen ook wel te boeken als chagrijn en daar baal ik van, maar dat is ook wat er is gebeurd.”

Hij zegt dat hij eerder bij 3FM had moeten vertrekken. “Ik ben te lang blijven zitten. Of dat nou 2 is geweest; ik ben uiteindelijk vooral heel erg blij dat mijn huidige avontuur op mijn pad is gekomen. Ik kan me op dit moment gewoon niets leukers voorstellen dan wat ik nu doe.”

Michiel Veenstra is sinds het najaar van 2018 programmadirecteur bij KINK, waar hij ook de ochtendshow presenteert.

Het hele interview met Michiel Veenstra is te horen in de podcast ‘Van Je Af Is Harder’, te beluisteren via onder meer Apple Podcasts en Spotify.

Foto: Nathan Reinds