Home Landelijke radio Medewerkers Wereldomroep willen duidelijkheid over toekomst

Medewerkers Wereldomroep willen duidelijkheid over toekomst

De Wereldomroepmedewerkers willen duidelijkheid over het toekomst. Dat bleek op een bijeekomst van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) waar 110 personen aanwezig waren. De medewerkers willen dat directeur Lodewijk Bouwens een toelichting komt geven op het toekomstrapport dat hij onlangs presenteerde. Tot nog toe heeft alleen een beperkte groep een presentatie gekregen.

Eerder deze week kreeg het personeel te horen dat er zestig arbeidsplaatsen bij de Wereldomroep verdwijnen omdat de omroep moet bezuinigen. Daarnaast wordt de programmering aangepast.

Het personeel wil nu dat er garanties voor handhaving van de journalistieke kwaliteit, een ander tijdspad en de ontslagen moeten van tafel. Alleen dan heeft verder praten zin. NVJ-omroepsecretaris Thomas Bruning ziet het plan als een proefballon en gaat er daarom niet inhoudelijk op in. Inmiddels werken de Ondernemensraad en de hoofden aan een verklaring. Volgende week donderdag spreken de bonden met Lodewijk Bouwens. Daarna gaan ze opnieuw naar de redactie.

Hoofdredacteur Freek Eland van de Wereldomroep heeft het reorganisatieplan van de directie afgewezen. In een verklaring zegt hij dat hij de noodzaak van vernieuwingen wel ziet, maar dat de plannen van de directie onwerkbaar zijn. De voorgestelde 60 ontslagen zijn volgens Eland slecht onderbouwd. Ook is de hoofdredacteur tegen een vermenging van journalistieke en gesponsorde programma’s.

Een radicale inkrimping van de Nederlandstalige radio-afdeling zou volgens Eland leiden tot een afdeling zonder journalistiek hart. De hoofdredacteur constateert dat het reorganisatieplan geen draagvlak heeft bij de medewerkers van de Wereldomroep en adviseert de directie om het plan te herzien.