Home Landelijke radio Mattie Valk radiovoorspeller van het jaar

Mattie Valk radiovoorspeller van het jaar

Een jaar geleden blikten vijf mensen uit de radiowereld terug op 2012. We vroegen naar de hoogtepunten van het voorbije jaar, maar vroegen ook een voorspelling te doen voor 2013. Nu het jaar er bijna op zit, is het een mooi moment om te kijken wat er daarvan is uitgekomen.

Laurens Borst, zendermanager van Radio 1, voorspelde dat beeld dit jaar een grote rol zou gaan spelen in de radiowereld. Je ziet inderdaad dat steeds meer radiozenders daar mee bezig zijn (na 3FM bijvoorbeeld ook 538, Slam!FM Radio 2 en Radio 1) en het is ook internationaal een trend. Maar van een revolutie of doorbraak van beeld bij radio is geen sprake.

Mattie Valk, één van de ochtendjocks van Q-music, wist precies te voorspelen hoe het radiolandschap eruit zou gaan zijn. Op de vraag wie er in november 2013 marktleider zou zijn antwoorde hij: "Ik denk nog net 538. Maar het gat met de nummer 2 is heel klein." Hij kreeg gelijk. 538 is met een marktaandeel van 10,5 procent nog steeds de nummer 1 van Nederland, maar het scheelt nog maar 0,5 en 0,6 procent met de nummers 2 en 3 (3FM en Sky Radio). Een jaar geleden scheelde dat nog 1,3 en 1,0 procent. Zijn eigen Q-music steeg het afgelopen jaar flink en zoals in deze grafiek duidelijk te zien is, is er daardoor een hele spannende top 4 ontstaan. Valk hoopte verder op een grote transfer, maar zag dat zelf ook al niet zo snel gebeuren. 

Jan-Willem Brüggenwirth, tot afgelopen najaar de algemeen directeur van 538, wist heel zeker dat zijn zender ook in 2013 marktleider zou zijn. Hij kreeg gelijk, al is het inmiddels niet meer helemaal zijn zender. Daarnaast voorzag hij een groei van het aantal digitale radiostations. Er zijn geen keiharde cijfers die bevestigen of zijn voorspelling is uitgekomen. En Brüggenwirth noemde 2013 het jaar van de "verdere integratie van beeld en geluid", zoals Laurens Borst ook al had voorspelt.

Frits Spits, die vandaag afscheid neemt van Radio 2, keek een jaar geleden vooruit op zijn laatste jaar als presentator bij die zender. Hij hoopte vooral dat het vernieuwingsproces bij de zender niet ten koste gaat van de inhoud. Of dat inderdaad niet is gebeurd zouden we hem eigenlijk zelf moeten vragen… Daarnaast hoopte Spits op een muziekzender waarop formats minder van belang zijn. Die kwam er niet. Sterker nog, het afgelopen jaar waren stations juist heel veel bezig met hun format. Onder meer Radio Veronica stelde zijn format bij en 538 kondigde ook veranderingen aan.

Philip Alberdingk Thijm, de CEO van de Sky Radio Group, voorspelde dat Sky Radio dit jaar weer marktleider zou worden. Dat lukte het station niet, maar als je terugkijkt was 2013 wel een goed jaar voor Sky Radio. Met als hoogtepunten een marktaandeel van 10,5 procent in de periode mei-juni en een verschil van slechts 0,2 procent met marktleider 538 in de periode september-oktober

Al met al concluderen we dat Mattie Valk het beste wist te voorspellen wat er in 2013 zou gebeuren met de radio in Nederland. We roepen hem dan ook uit tot de radiovoorspeller van het jaar.  Ook dit jaar kijken we met mensen uit de radiowereld terug op het afgelopen jaar én doen zij voorspellingen voor 2014. In de dagen tussen Kerst en Oud & Nieuw publiceren we een reeks interviews met onder meer 3FM-dj Michiel Veenstra en Herbert Visser van 100% NL.