Home Landelijke radio Lokale Omroep van Den Bosch definitief failliet

Lokale Omroep van Den Bosch definitief failliet

De lokale omroep Boschtion uit Den Bosch heeft afgelopen nacht zijn uitzendingen moeten staken. Dat schrijft het Brabants Dagblad. De failliete omroep kreeg gisteravond van curator J. Groenen te horen dat de zendmachtiging is verlopen en dat vóór Kerst het pand ontruimd moet zijn. Boschtion wil ondanks deze boodschap maandag weer gaan uitzenden.

De stichting Boschtion is gisteravond op een bijeenkomst met de medewerkers opgeheven. Curator Groenen noemde het onverstandig om nog door te gaan, omdat er geen dekking meer is voor de kosten die worden gemaakt. Interim-directeur en eigenaar van MC Producties A.J. Struik stond de afgelopen maand daarvoor garant. Bovendien heeft de gemeente gesommeerd dat het pand aan de Gestelseweg van waaruit Boschtion uitzendt moet worden ontruimd. Reden daarvoor is dat de huur al per juli was opgezegd.

Met het opheffen van de stichting is de zendmachtiging komen te vervallen. De curator stelde gisteravond dat Boschtion na twee uur vannacht niet meer mocht uitzenden. Boschtion wil desondanks maandag de uitzendingen weer oppakken onder de stichting Teleros. Volgens het Commissariaat voor de Media is de zendmachtiging van Boschtion echter niet overdraagbaar en zou doorgaan met uitzenden illegaal zijn. Boschtion is dan vergelijkbaar met een etherpiraat. De omroep loopt daarmee de kans op boetes die kunnen oplopen tot 1100 euro. Dit schrikt Boschtion evenwel niet af. Waar de curator sprak over een bijeenkomst met een gelaten stemming, stelde Boschtion-woordvoerder G. Nijkamp dat de sfeer gisteravond hoopvol was. “Teleros gaat maandag de spullen van Boschtion overkopen en dan gaan we weer gewoon de lucht in. We gaan ervan uit dat niemand bezwaar maakt en dat we in het grijze gebied van de mediawetgeving door kunnen gaan.” Het gebrek aan een uitzendlocatie noemt hij ‘niet onoverkomelijk.’

Met het einde van Boschtion komt het kanaal beschikbaar voor een publieke omroep. Daarvoor moet sowieso een nieuwe zendmachtiging worden aangevraagd. Teleros heeft dat inmiddels gedaan, evenals rtv BO, de omroep van oud-Boschtionner F. Dries. Beide initiatieven hebben nu in principe gelijke kansen op de machtiging. Nijkamp ziet Dries niet als een concurrent. “We hebben alles in huis; een bestuur, een representantenraad, een beter financieel perspectief en veel enthousiaste vrijwilligers. Waarschijnlijk kunnen we maandag de spullen overkopen. Het is nu maar op een klein onderdeeltje mislukt.”

Vorig artikelRadio Veronica maakt de Top 1000 Allertijden bekend
Volgend artikelRoyaalFM en 4FM bestolen van zender