Home Landelijke radio Lokale Omroep ook verplicht in digitale tijdperk

Lokale Omroep ook verplicht in digitale tijdperk

Staatssecretaris Van der Laan (Media) heeft de Tweede Kamer toegezegd dat kabelmaatschappijen ook als ze digitaal uitzenden verplicht worden de lokale omroep door te geven aan hun klanten.
De organisatie van de lokale omroepen (OLON) had een beroep gedaan op de Tweede Kamer om te voorkomen dat ze bij de digitalisering ‘buiten spel’ worden gezet. Gevolg was dat de Kamerleden het gisterenavond voor de omroepen opnamen in een debat.

Volgens Van der Laan zijn er nu nog technische belemmeringen en kan het voorkomen dat de lokale omroep alleen tegen zeer hoge kosten kan worden doorgegeven. Na een “overgangsfase” wil zij de zogeheten must carry verplichting ook in de mediawet opnemen voor digitale uitzendingen.

In het debat kwam ook naar buiten dat de Tweede Kamer een rem op de ontwikkeling van digitale radio wil. Minister Brinkhorst van Economische Zaken zal dat nu ook doen.

De D66-bewindsman was van plan de procedure rond het uitgeven van nieuwe frequenties te beginnen, als in juni een internationale conferentie duidelijkheid heeft gebracht over de verdeling van frequenties tussen landen.

Eerder plaatsten links en rechts in de Tweede Kamer grote vraagtekens bij de techniek die dan gebruikt zal worden. Brinkhorst wil uitzendingen op basis van de zogeheten TDAB-standaard. Volgens de Tweede Kamer kunnen er betere technieken beschikbaar komen en is het verstandig de kat nog even uit de boom te kijken.