Home Landelijke radio KRO zendt legendarische popconcerten uit op Radio 2

KRO zendt legendarische popconcerten uit op Radio 2

Op Radio 2 zijn vanaf 4 juli tot 1 september elke avond van 22:00 tot 23:00 uur bijzondere popconcerten te horen. De meeste opnames komen uit de archieven van de KRO, die de afgelopen dertig jaar vele honderden popconcerten heeft opgenomen. De omroep is bezig om alle banden te digitaliseren, om zo de vaak unieke opnames voor het nageslacht te bewaren. Dit levert deze zomer zestig radioprogramma’s op.

Het gaat om opnamensvan grote artiesten en groepen als Eric Clapton, U2, Neil Young, Doe Maar, Dire Straits, Curtis Mayfield, Joe Cocker, Joan Armatrading, Peter Gabriel, Lou Reed en Bløf. De opnamen dateren uit de periode van eind jaren zeventig tot nu.

De KRO maakte sinds de jaren zeventig opnamen van popconcerten voor programma’s als Rocktempel, Op Slag Van Maandag en Leidsekade Live (vanuit o.a. Paradiso, de Melkweg, Ahoy en ook tijdens popfestivals als Pinkpop). Jarenlang is met deze opnamen niets meer gedaan en sommige banden dreigden verloren te gaan. Het dagelijkse programma op Radio 2 wordt samengesteld en gepresenteerd door KRO-programmamaker Marc Stakenburg. “Veel banden, vooral die uit de jaren zeventig, zijn aan het slijtage onderhevig. Als we die nu niet overzetten op een digitale geluidsdrager, gaan ze voor het nageslacht verloren. Daarom is nu begonnen met het inventariseren en digitaliseren van de vele opnames. Het is een omvangrijke, maar belangrijke operatie”, zo zegt Stakenburg.

Het eerste concert wordt op maandag 4 juli uitgezonden: een optreden van Eric Clapton op 16 januari 1987 in Ahoy in Rotterdam.