Home Landelijke radio KRO stopt met achtergrondmuziek in haar programma’s

KRO stopt met achtergrondmuziek in haar programma’s

De KRO gaat voortaan programma’s maken zonder achtergrondmuziek. Dit zegt mediadirecteur Ton Verlind van de KRO naar aanleiding van klachten over de achtergrondmuziek in programma’s als Memories, Spoorloos en Tijd voor twee (Radio 2) in de Haagsche Courant.

Verlind reageert op een inventarisatie van de Publieke Omroep waaruit blijkt dat vooral ouderen met gehoorproblemen last hebben met gesproken woord op radio en televisie. Het programma Memories blijkt voor hen onverstaanbaar.
Mediadirecteur Verlind: “De muziek heeft heel vaak geen toegevoegde waarde en wordt meestal gebruikt uit gemakzucht, het is een vanzelfsprekendheid en een overbodige trend geworden.”

Volgens de KRO-directeur kan de achtergrondmuziek niet van de ene op de andere dag worden afgeschaft. Als bijvoorbeeld een nieuwe reeks programma’s voorafgegaan wordt door herhalingen, kan dat een raar beeld opleveren. In dat geval blijft de muziek nog even.

Uit het geluidsonderzoek blijkt verder dat jongere luisteraars het gebliep tijdens het 3FM-nieuws als hinderlijk ervaren. Ditzelfde geldt voor weers- en verkeersinformatie op Radio 2 en 3FM. Naast Memories scoren programma’s als Wie is de Mol, Tijd voor twee, Postcodeloterij en De rijdende rechter hoog in de lijst van ergernissen, net als Spoorloos, Lingo en Get the Picture.