Home Landelijke radio Kort radionieuws van donderdag 27 februari

Kort radionieuws van donderdag 27 februari

AVRO presentator Willem Vos overleden

Oud-presentator en ex-hoofd klassieke muziek van de AVRO Willem Vos is op 67-jarige leeftijd overleden. Vos werd bekend als een van de stemmen van Radio 4, waar hij lang het magazine ‘A4’ presenteerde.

Achter de schermen was Vos een belangrijke beleidsbepaler van het klassieke station. Vos bedacht en programmeerde voro de AVRO onder meer de zondagochtendconcerten.

Gehandicapte kinderen nemen kijkje bij Radio 10 FM

De Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind heeft vanmiddag zeventien vakanties uigedeeld aan gehandicapte kinderen. De uitreiking was de feestelijke afsluiting van de actie die de NSGK samen met Radio 10 FM eind vorig jaar startte.

Radio 10 FM riep haar luisteraars op om een brief te sturen voor iemand, waarvan zij vonden dat die wel eens in het zonnetje gezet mocht worden. Honderden brieven stroomden binnen, waaruit zeventien kinderen geselecteerd werden die kunnen gaan genieten van een korte of langere vakantie in binnen- of buitenland.

Radio 10 FM schenkt al voor het zesde achtereenvolgende jaar aandacht aan de NSGK. Na de uitreiking kregen de kinderen nog een rondleiding door de studio´s en konden ze even achter de microfoon plaatsnemen.

Radioprogramma zendt tv-beelden uit via radio

Het 747AM-programma ‘TelescoopMagazine’ zendt aanstaande zaterdag televisiebeelden op postzegelformaat uit via de radio. Dat schrijft Webwereld vandaag.

De Basic-codes die via de radio werden uitgezonden bestonden al in de jaren ’80. Het was een hoop gepiep en geknars dat je met een cassettebandje moest opnemen. Stopte je het bandje in de speler van je computer, dan bleek je een programma te hebben opgenomen.

Deze week gaat ‘Telescoop’, de ‘opvolger’ van het programma dat destijds de Basic-codes via de ether verzond, een vergelijkbaar uitzending verzorgen. Deze keer zijn het geen regels programmeercode die worden verzonden, maar televisiebeelden. De beelden zijn bedoeld voor een mechanische televisie met daarin een Nipkow-schijf. Grofraster-televisie wordt deze uit de jaren dertig stammende voorloper van de moderne televisie genoemd.

De frequenties van het signaal van de mechanische televisie liggen in het hoorbare gebied. Tv-uitzendingen die hiervoor zijn bedoeld, kunnen dus op een cassettebandje of audio-cd worden opgenomen.

Aanleiding voor deze uitzending is een bijeenkomst van de Narrow Band Television Association die vorige week werd gehouden. Zij houden zich met grofraster-televisie bezig.

Radio Meander mag tot haar grote verbazing geen antennemast plaatsen op de oude gemeentewerf van de voormalige gemeente Beers. Dat schrijft de Gelderander. De omroep was in de veronderstelling dat de ambtenaren van de gemeente Cuijk akkoord waren met de plaatsing, maar burgemeester en wethouders zien alsnog af van medewerking.

“Wij vinden twee masten op die plek meer dan genoeg”, zegt een woordvoerder namens het college, daarbij verwijzend naar de masten van KPN en de regionale brandweer die al op de oude werf staan.

Een ander argument voor de gemeente om niet mee te werken is dat op de locatie van de oude werf in de toekomst mogelijk huizen worden gebouwd. De gemeente is wel van plan te helpen bij het zoeken naar een andere locatie voor de zendmast. Radio Meander is nu alleen op de Cuijkse kabel te beluisteren. Om voortaan ook luisteraars via de ether te bereiken, werd onlangs een 32 meter hoge antennemast overgenomen van de lokale omroep in Bernheze.