Home Landelijke radio Koninginnedag bij Radio 538: “Met de Koningin heeft het geen fuck te...

Koninginnedag bij Radio 538: “Met de Koningin heeft het geen fuck te maken”

Naar schatting brachten zo’n 300.000 mensen afgelopen zaterdag een bezoek aan het Museumplein in Amsterdam. Soms stonden er zelfs 60.000 man tegelijk te kijken naar het podium van Radio 538, waar artiesten optraden zoals Ali B, Krezip, Lasgo, The Sheer, Elize, Within Temptation, Di-rect, Kane, Blof en Marco V. Van 12:00 tot 22:00 uur praatten de dj’s van Radio 538 op het podium alles aan elkaar en dit alles werd live uitgezonden op de radio en via een videostream op het internet.

Voorbereidingen
Al een half jaar van tevoren komt de werkgroep ‘Koninginnedag’ van Radio 538 bij elkaar om dingen te bedenken en uit te zoeken. Maar het echte werk is afgelopen maandag pas begonnen. Met tientallen mensen werd het Museumplein klaargemaakt voor het grootste evenement dat op 30 april in ons land plaats vindt. Het podium wordt opgebouwd, vloerbedekking wordt neergelegd, de vijver wordt leeggepompt om daar vervolgens de kleedkamers en catering te plaatsen en moet er een speciaal balkon worden gebouwd voor de VIP-gasten. Dit alles om uiteindelijk het grote Koninginnedag-feest van 538 tot een succes te maken.

Druk
Met 300.000 bezoekers lijkt het een succes te zijn geworden. Het bezoekersaantal is daarmee ongeveer gelijk aan vorig jaar toen de zon volop scheen. Net als twee jaar geleden, toen er slechts 250.000 mensen langskwamen, was de zon dit jaar niet echt aanwezig.

Op het Museumplein is de hectiek de hele dag redelijk groot. Mensen staan een half uur in de rij om iets te eten en zoeken hun weg door de menigte om het gratis toilet van Edet te bereiken. Bij de in- en uitgang van het backstage-terrein staan continu groepen zenuwachtige meisjes die hopen een glimp op te vangen van hun favoriete artiesten. Achter de hekken hangt echter een compleet andere sfeer. Artiesten schudden elkaar een handje en praatten bij met de dj’s van Radio 538, terwijl op een videowall de beelden van het podium te zien zijn. Tegelijkertijd zijn er ook vele mensen druk in de weer om alles in goede banen te leiden.

Dj’s aan het werk
De uitzendingen op Radio 538 worden verzorgd vanuit een speciale studio die, op ongeveer drie meter hoogte, midden op het Museumplein tussen het publiek staat. “Opzich hoef ik niet zo heel veel te doen,” zo vertelt Barry Paf ons in de studio. “Ik krijg een totaalpakket aan geluid vanaf het podium op één kanaal aangeleverd. Als er een dj op het podium staat schuif ik diegene nog even bij, omdat het anders erg hol klinkt.” Achter Barry zit Menno de Boer achter twee monitoren. “Onder meer Jens Timmermans loopt met een recorder rond om interviews te maken, deze zet Menno in Pro Tools en monteert ze samen de leukste optredens voor de compilatie-uitzending die Lindo Duvall vanavond uitzendt,” zo legt Barry uit.

Maar niet alleen Barry en Menno zijn druk bezig, ook Jens Timmermans is de hele dag in de weer. Hij vult onder meer de uurovergangen door samen met Lindo Duvall muziek te draaien en prijzen het publiek in te schieten. “Ik doe ook nog gewone aankondigingen op het podium en ik doe interviews voor de ‘best of’-uitzending van vanavond,” zo vult Jens aan. Hij geniet overigens wel van al zijn werkzaamheden. “Dit is denk ik één van de redenen waarom Radio 538 niet alleen het leukste station is om voor te werken, maar ook om naar te luisteren. Het is gewoon één van die vele leuke feestjes die Radio 538 organiseert.”

Dat het een feestje is kan Edwin Evers alleen maar beamen: “Dit is toch wel het jaarlijkse 538-feestje.” Net als de andere djs heeft ook Edwin zijn aandeel aan dit ‘feestje’. “Ik heb vanochtend van 10:00 tot 12:00 uur de uitzending gedaan en mag enkele aankondigingen doen, maar ik zie het niet echt als werk. Koninginnedag is voornamelijk een vrije dag voor mij.”

Ondanks het feit dat heel het Museumplein vandaag oranje gekleurd is heeft het evenement dat Radio 538 organiseert volgens Rick van Velthuysen weinig met de Koningin te maken. “Het heeft er geen fuck mee te maken. Het is gewoon een gezellig feestje op het Museumplein met gezellige, vrolijke mensen, die soms iets te veel hebben gedronken, maar die over het algemeen geen overlast veroorzaken en zeer geconcentreerd op één plek zitten.” Vlak voordat we met Rick spraken mocht hij Snappie aankondigen, iets waar hij overigens niet zelf voor had gekozen. “Ik word helemaal gek van die kut-acts met een paar danseresjes, maar dat is persoonlijk. Ik hou meer van die jongens met gitaren, zoals bijvoorbeeld The Sheer.”‘

Slam!FM
Terwijl bij Radio 538 allerlei artiesten de longen uit hun lijfzingen, staan aan de andere kant van Amsterdam, op het Rembrandtplein dj’s te draaien. Hier organiseert Slam!FM namelijk haar Koninginnedag-evenement. De mensen staan er minstens zo dicht op elkaar als bij Radio 538, alleen is het plein het Rembrandtplein vele malen kleiner dan het Museumplein.


Lindo draait tijdens de uurovergang op het podium.


Elize treedt op.


Het podium op het Museumplein.


Dinand Woesthoff van Kane.


De studio waarvandaan de radio-uitzending werd verzorgd.