Home Landelijke radio Iraakse politie houdt Nederlandse journalist vast

Iraakse politie houdt Nederlandse journalist vast

De Iraakse politie heeft dinsdagmiddag de Nederlandse journalist Hans-Jaap Melissen van de Wereldomroep in As Samawah in het zuiden van Irak opgepakt. Na een kort verhoor heeft zij hem anderhalf uur later teruggebracht naar de Nederlandse basis Camp Smitty. De politie had de Nederlandse militaire leiding eerder meegedeeld dat zij de journalist “wegens verdacht gedrag” had opgepakt. De verslaggever was op eigen gelegenheid naar As Samawah gegaan.

Melissen is een ervaren verslaggever in Irak. In As Samawah bezocht hij kennissen. “De politie hield mij aan omdat zij het opmerkelijk vond dat een westerling zonder wapen en zonder begeleiding van militairen in het centrum van de stad rondliep”, aldus de Wereldomroep-verslaggever, toen hij terug was op het Nederlands kamp.

De Iraakse politie verhoorde Melissen en zijn tolk korte tijd. “Ze waarschuwden mij voor criminele bendes. Na het verhoor en na contact met de Nederlandse militairen op Camp Smitty, werd Melissen “met zwaailicht aan” door de Irakezen teruggebracht naar de Nederlandse basis. “Ik vind niet dat het onveilig is in de stad. Ik zou het morgen weer kunnen doen”, aldus Melissen. [Nu]