Home Landelijke radio IKON-radioprogramma lanceert orgelringtones

IKON-radioprogramma lanceert orgelringtones

Het IKON-radioprogramma Musica Religiosa, het wekelijkse IKON-radioprogramma op Radio 5 met religieuze muziek, lanceert orgelringtones voor mobiele telefoons. “Tot mijn verbazing bestond zoiets nog nergens in Europa”, zegt eindredacteur Kees Schuurman van Musica Religiosa. “Je kunt hier en daar wel religieuze beltonen vinden, bijvoorbeeld van gospels of van Bach en Mozart, maar die klinken vreselijk elektronisch en doen pijn aan je oren.”

De IKON heeft nu professionele opnames gemaakt op een kerkorgel. Organist Sietze de Vries produceerde in totaal 60 ringtones op het orgel van de Gereformeerde kerk (vrijgemaakt) De Rank in Zuidhorn. Die zijn nu allemaal terug te vinden op de website van het programma.

“Het vergt een behoorlijke improvisatie, want je moet natuurlijk wel de melodie van zo’n Psalm of Gezang volgen, maar tegelijkertijd binnen 30 seconden uitgespeeld zijn”, zo zegt de organist.

“De beltonen variëren van ‘De steppe zal bloeien’ tot ‘Wat de toekomst brengen moge’ en van ‘Juicht Gode toe, bazuint en zingt’ tot ‘Midden in de winternacht'”, legt Schuurmans uit. “Zelf zet ik Psalm 81 op mijn telefoon, omdat dat de eerste psalm is die ik van mijn grootmoeder heb geleerd.”

De ringtones zijn op de site te beluisteren en gratis te downloaden in de vorm van MP3-bestanden. Ook kunnen ze besteld worden via een 0900-nummer voor de kostprijs van 35 eurocent.

Vorig artikelJan Paul Grootentraast nieuwe dj Royaal FM
Volgend artikelSKO start test om kijk- en luistercijfers tegelijk te meten