Home Landelijke radio Geen alcoholreclames op Slam!FM, Wild FM en Megastad FM in 2013

Geen alcoholreclames op Slam!FM, Wild FM en Megastad FM in 2013


Slam!FM, Wild FM en Megastad FM mogen het komende jaar geen alcoholreclames uitzenden. Dit heeft de Stichting Verantwoorde Alcoholconsumptie (STIVA) bekend gemaakt. Vorig jaar was Slam!FM het enige station waarop geen reclame gemaakt mocht worden voor alcoholhoudende drank.

Op basis van de luistercijfers wordt jaarlijks vastgesteld welke radiozeders aan te merken zijn als jongerenzender. Een jongerenzender is een zender die gemiddeld méér dan 25% minderjarigen (jonger dan 18 jaar) bereikt. Deze analyse wordt gedaan op basis van de luistercijfers van NLO/Intomart GFK. In de luistercijfers worden alleen de zenders vermeld die aan het Radio-onderzoek deelnemen. Gemiddeld worden 45 radiozenders gemeten en deze maken ongeveer 95% van het totale luistervolume uit.

De alcoholbranche heeft in het kader van zelfregulering duidelijke afspraken gemaakt op welke zenders wel en op welke zenders niet zal worden geadverteerd. Voor de vaststelling van het percentage minderjarigen in het kijk- en luisterpubliek is uitgegaan van het gewogen gemiddelde van de kijk- en luistercijfers, afgezet tegen het programma-aanbod van een zender.

Het is dit jaat voor het eerst dat er een regionale en een lokale zender genoemd worden door STIVA.