Home Landelijke radio Frits Spits: “Radiopresentator wordt onverschillig”

Frits Spits: “Radiopresentator wordt onverschillig”

Radiopresentator Frits Spits beklaagde zich in een artikel in De Volkskrant over de gang van zaken op de Nederlandse radio. Presentatoren kiezen niet meer zelf hun muziek uit en hebben vaak veel te weinig vakkennis.
Zelfs Radio 2 en 3 FM laten de keuze van de nummers niet aan de programmamakers over. Dat is tegenwoordig de taak van het muziekcollege,door Henk Westbroek al spottend de ‘muziekpolitie’ genoemd. Gevolg is, meent Frits Spits, dat de presentator onverschillig komt te staan tegenover de gedraaide muziek, die tenslotte ook niet door hemzelf is uitgekozen. De presentator is er toch niet alleen om de plaatjes aan elkaar te praten?
Als de presentator niet langer zelf de muziek voor zijn programma mag uitkiezen,verdiept hij zich ook niet meer in die muziek. Volgens Spits verliest de radio daarmee de aandacht van de muziekliefhebber, die geinformeerd wenst te worden over de artiest achter het gespeelde nummer.
Muzieksamensteller,presentator en deejay zou je niet zomaar moeten kunnen worden,stelt Spits.Daar heb je smaak,inspiratie en vakkennis voor nodig. Vroeger waren de samensteller en de presentator dan ook vaak dezelfde persoon.Nu staat de presentator los van het programma dat hij zelf presenteert. De dood in de pot, meent Frits Spits.