Home Landelijke radio Etherpiraterij in Den Haag is uitgestorven

Etherpiraterij in Den Haag is uitgestorven

De etherpiraterij is in Den Haag uitgestorven, zo meldt het Agentschap Telecom zaterdag in de Haagsche Courant. “In het westen van het land hebben we sowieso niet veel problemen meer”, zegt Natasja Visser, woordvoerster van het Agentschap.

‘Piraat’ Harry Mulder, tevens bestuurslid van de Vereniging Vrije Radio Nederland, bevestigt de uitspraak van Visser. “Er hebben zoveel piraten in Den Haag gezeten, echt tientallen. En nu is er geen een meer over.” Radio X-clusief van Mulder, die vanuit Scheveningen housemuziek uitzond, is al geruime tijd uit de lucht. “En als ik weer begin en ze betrappen me, moet ik twee maanden de gevangenis in.”

Vlak voor de zomer werd de laatste Haagse vrije zender, Radio Tonka, uit de lucht gehaald. Tonka-woordvoerder Joop Ankerman zegt overigens te hopen dat deze vrije radio over twee maanden weer de lucht ingaat, “omdat wij de spreekbuis zijn van de alternatieve scene in Den Haag, en dat geluid ontbreekt nu helemaal”.

Het afgelopen jaar werden door het Agentschap Telecom in heel Nederland 347 inbeslagnemingen bij piraten verricht en werden 386 dwangsommen opgelegd, een gevolg van de operatie ‘Etherflits’. In een percentage uitgedrukt zou de etherpiraterij met 62 procent zijn teruggebracht. Etherflits werd begonnen om de FM-band volledig vrij te maken voor het bereik en de ontvangst van de commerciële en publieke radiozenders. Naast de extra aandacht voor opsporing zijn ook de straffen voor illegaal zenden de laatste jaren strenger geworden. Het is overigens niet zo dat de piraterij nu in het hele land verleden tijd is. Met name in het noorden en het oosten van het land is nog een hardnekkige harde kern van piraten actief.