Home Landelijke radio NPO Radio 2 Erik de Zwart: “Radio 2 of Qmusic wint slag om ochtend”

Erik de Zwart: “Radio 2 of Qmusic wint slag om ochtend”

Erik de Zwart

Niet Radio 10 met Gerard Ekdom, maar NPO Radio 2 of Qmusic gaat de slag om de ochtend uiteindelijk winnen. Dat verwacht Erik de Zwart, zo vertelt hij in Trouw. Nu Edwin Evers gestopt is met zijn populaire ochtendshow op Radio 538, zien veel andere stations hun kans schoon. “Dit betekent gewoon dat de luisteraar op zoek gaat. Dat is spannend voor alle muziekzenders van Nederland”, aldus Erik.

Frank Dane volgde Edwin Evers deze week op. Een goede zet, vindt Erik. “Frank Dane is een toptalent en heeft genoeg vlieguren om zoiets te doen. Hij zal ongetwijfeld op safe spelen, ochtendradio maken is op dit moment werken aan de trapeze zonder vangnet.”

Het zou Erik ook niets verbazen als er dj’s uit onverwachte hoek een deel van de ochtend inpikken. “Barry Paf bij 100% NL of Sander Hoogendoorn bij 3FM, het zou zomaar kunnen. Toch denk ik dat de slag om de ochtend uiteindelijk wordt gewonnen door NPO Radio 2 of Qmusic.”

Verschuivingen

Het ochtendshowlandschap is momenteel al volop in beweging, bleek vorige week al uit een analyse van deze site. Qmusic wint weer aan luisteraars in de ochtend, even als het sterk gestegen Radio 10. Ondanks de komst van Giel Beelen, levert Radio Veronica juist in aan marktaandeel in de ochtend; zat de zender in oktober-november 2017 nog op 4,3 procent, een jaar later is dat gedaald tot 3,3 procent.

Ook 3FM heeft de afgelopen jaren flink moeten inleveren. Naar de ochtendshow luisterden in 2011 nog 355.000 mensen; in november vorig jaar waren daar nog 83.000 van over. ‘Een ronduit dramatische val’, noemt Trouw het.

Foto: Jos Klijn