Home Landelijke radio Eindregie-technicus bij publieke radiozenders verdwijnt

Eindregie-technicus bij publieke radiozenders verdwijnt


De publieke radiozenders moeten het vanaf september zonder eindregie-technicus doen. Deze technicus zorgt voor alle technische ondersteuning bij de programma's, schuift het nieuws, de reclame en de verkeersinformatie. Door de bezuinigingen wordt de functie van eindregietechnicus wegbezuinigd. Dat zegt Sjors Fröhlich, adviseur van Radio 2 en Radio 5, in Broadcast Magazine.

"Voor Radio 1 blijft een technicus beschikbaar, maar bij de andere zenders moeten de presentatoren zelf aan de bak", zegt Fröhlich. "Efficiënt is het wel, maar de kwaliteitsnormen zullen goed in de gaten gehouden moeten worden."

Door de bezuiniging, moeten omroepen zelf een technicus regelen als ze die willen. Zo maakt het programma GIEL! op 3FM vaak gebruik van de technicus om bandjes technisch te begeleiden. "Correcter geformuleerd: omroepen moeten zelf technici betalen." Fröhlich wijst er ook op dat presentatoren als Frits Spits (Radio 2) niet zelf schuiven. "Programma's met meer inhoudelijke items vereisen ook meer technische handelingen. Vandaar dat Frits Spits en Bert Kranenbarg terzijde worden gestaan door een regisseur en een technicus. Om over de presentatoren van Radio 5 Nostalgia maar te zwijgen."

Fröhlich denkt dat het technisch allemaal op te lossen valt. Maar "allereerst is het natuurlijk een tragedie voor die tientallen technici die door de jaren heen voor NOS, NOB, Dutchview, Technicolor en straks Ericsson al die radio-uitzendingen tot een goed einde hebben gebracht."