Home Landelijke radio Drie miljoen luisteraars voor het ‘Oog’

Drie miljoen luisteraars voor het ‘Oog’


Drie miljoen Nederlanders van 18 jaar en ouder luisteren geregeld naar het Radio 1-programma NOS Met het Oog op Morgen. Van die groep stemt één miljoen mensen minstens één keer per week af op dit radioprogramma op de late avond. Ruim de helft (54 procent) van hen beluistert het programma in bed. Dit blijkt uit een onderzoek onder ruim 2000 Nederlanders van 18 jaar en ouder, uitgevoerd door onderzoeksbureau No Ties.

Aanleiding voor het onderzoek is het 35-jarig bestaan van het 'Oog' op 5 januari 2011, dat wordt gevierd met een jubileumuitzending vanuit Amsterdam.

Op 5 januari 1976 was de allereerste uitzending van NOS Met het Oog op Morgen. Met een strak format van vaste rubrieken, afgewisseld met deskundigen, gasten en muziek is het programma al 35 jaar in de lucht. Er zijn een kleine 12.000 uitzendingen gemaakt.

De deelnemers aan het onderzoek waarderen het programma met een 7,6 gemiddeld. De vaste onderdelen als de 'tune' (8), 'de krant van morgen' (7,9), 'het nieuws vandaag op radio en tv' (7,8) en '5 voor 12' (7,8) scoren gemiddeld net iets hoger dan de wisselende onderdelen: gasten/deskundigen (7,5) en muziek (7,4). Verreweg de meeste luisteraars, 93 procent, beluisteren het 'Oog' via de radio. 19 procent luistert (ook) live via internet naar het programma. Slechts 2 % luistert alleen via internet.

De vaste openings- en sluitingstune 'Gute Nacht Freunde' van Reinhard Mey blijkt een teken van herkenning te zijn. Van de drie miljoen 'geregelde' luisteraars kunnen 1,8 miljoen mensen (60 procent) bij het horen van dit nummer spontaan de juiste titel van het radioprogramma noemen. Bij een vorig onderzoek in 2000 (toen het 'Oog' 25 jaar bestond) was dit 42 procent.