Home DJ Files Marc Adriani

Marc Adriani

Marc Adriani

Marc Adriani wordt op 17 januari 1973 geboren in het Twentse Wierden. Na de middelbare school gaat Adriani Journalistiek studeren in Zwolle. Tussendoor is de tukker vooral bezig met radiomaken bij verschillende lokale omroepen, waaronder Twickelstad FM en Radio Almelo.

Na een stage bij RTV Oost gaat Adriani aan de slag bij Club Veronica. Later maakt hij de overstap naar Veronica Nieuwsradio. Nadat die zender in 1996 failliet gaat, wordt Adriani freelancer bij de TROS. Tijdens zijn periode als freelancer gaat Adriani ook aan de slag als presentator en programmaleider bij Radio M Utrecht.

Aan de slag bij BNN

Adriani maakt in 2001 de overstap naar BNN, waar hij programmaleider radio wordt. Later krijgt Adriani een bestuursfunctie en wordt hij adjunct-directeur bij de jongerenomroep. Per februari 2008 gaat Adriani ook weer vóór de schermen aan de slag: iedere vrijdagavond presenteert hij tussen 20:00 en 23:00 uur ‘Het Platenpaleis’ voor BNN op Radio 2. Het programma wordt in februari 2013 omgetoverd tot ‘De Weekendshow’, maar in juni 2014 krijgt de show weer zijn oude naam terug.

Eind 2011 stopt Adriani met zijn bestuursfunctie bij BNN, om aan de slag te gaan als algemeen directeur bij platenmaatschappij EMI Group. Adriani keert in de zomer van 2012 echter weer terug bij BNN om algemeen directeur te worden bij de omroep. Daarnaast is hij vanaf 2014 algemeen directeur van fusieomroep BNN-VARA.

Het Radio 2-programma ‘Het Platenpaleis’ wordt per januari 2017 met één uur ingekort, tot 22:00 uur. Eind 2017 komt er na 9 jaar een einde aan ‘Het Platenpaleis’ op Radio 2; door verschuivingen wordt Adriani uit de programmering van de publieke zender geschrapt.

Overstap naar Talpa Radio

Marc maakt in juli 2018 de overstap naar Talpa Radio, waar hij als opvolger van Dave Minneboo de nieuwe radiodirecteur wordt. Binnen de directie van Talpa Radio is Adriani eindverantwoordelijk voor de programmering van Radio 538, Radio 10, Sky Radio en Radio Veronica. In 2021 stopt hij met zijn werk bij Talpa Network (waar Talpa Radio in overgegaan is), er was een verschil van inzicht over de koers van de radio-afdeling.

Sinds 1 november 2022 is Marc hoofdredacteur van BNR Nieuwsradio.

Foto: Jasper Zwartjes