Home Landelijke radio Cuba verhindert uitreiking radio’s door Wereldomroep

Cuba verhindert uitreiking radio’s door Wereldomroep

De regering in Havana verhindert de uitreiking van 500 radio’s die waren bestemd voor Cubaanse luisteraars van Radio Nederland Wereldomroep. Het tegenhouden van het invoeren en uitdelen van de radio’s op Cuba komt voor de Wereldomroep onverwacht, zegt Algemeen directeur Jan Hoek. “Wij zijn erg teleurgesteld. De Cubaanse ambassade was volledig op de hoogte van ons initiatief, waarmee wij luisteraars, die deelnamen aan een verhalenwedstrijd, zouden belonen met een wereldontvanger. De ambassade uitte tot nu toe geen bezwaren. Het meest vervelend vinden wij het voor onze luisteraars. Die krijgen nu niet wat hen is toegezegd.”

De Wereldomroep heeft een groot en actief luisterpubliek in Cuba. Er is voor radio’s als prijs gekozen om het gemakkelijker te maken de uitzendingen van de Wereldomroep te beluisteren. Door de slechte economische omstandigheden kunnen veel Cubanen zich geen radio veroorloven en radio’s waarmee ook buitenlandse zenders zijn te ontvangen zijn moeilijk te krijgen.

De Wereldomroep organiseerde in januari 2007, samen met zijn Canadese collega’s, een verhalenwedstrijd waarbij luisteraars werd gevraagd verhalen te schrijven over hun land. De afgelopen maanden ontving de Wereldomroep 945 inzendingen. De 500 radio’s zouden verdeeld worden onder de meest talentvolle auteurs.

Volgens José Zepeda, hoofd van Latijns-Amerikaanse afdeling van de Wereldomroep, vreest de Cubaanse overheid dat de verspreiding van radio’s de Amerikaanse regering in de kaart speelt. President Bush zou volgens hen met een gerichte actie bezig zijn om met desinformatie het land te destabiliseren en het uitreiken van wereldontvangers zou daartoe bijdragen. De Wereldomroep benadrukt dat er geen enkel verband is tussen deze wedstrijd en het Amerikaanse regeringsbeleid.

De Wereldomroep hoopt dat op een ander moment de omstandigheden op Cuba het toelaten de winnaars alsnog hun prijs te doen toekomen.