Home Landelijke radio Commerciële zenders willen verlenging FM-licenties tot 2019

Commerciële zenders willen verlenging FM-licenties tot 2019

De gezamenlijke commerciële radiozenders in Nederland willen de overheid dwingen hun licenties voor FM-frequenties tot 2019 te verlengen. Als het kabinet niet toegeeft, zullen ze geen cent investeren in DAB (digital audio broadcasting), de geplande digitale opvolger van de FM-band. Dat zou de doodsteek betekenen voor het nieuwe digitale platform.

Voorzitter Martin Banga van de Vereniging Commerciële Radiostations zegt in Broadcast Magazine dat ze best bereid zijn te investeren in digitale radio. ‘Maar dan moeten onze FM-licenties worden verlengd van acht naar zestien jaar. Zonder die verlenging kunnen en willen wij niet aan DAB meedoen.”

Het kabinet wil dat DAB in 2019 de FM-band vervangt. Om dat te bereiken moet de hele bevolking nieuwe ontvangers kopen. Volgens directeur Erik de Zwart van Talpa Radio (Radio 538 en Radio 10 Gold) gebeurt dat niet als de commerciëlen niet meedoen. “Kijk naar de vervanging van VHS door de dvd. Die nieuwe techniek ging pas lopen toen de grote Hollywood-producenten er films voor leverden. Wij doen pas mee met DAB als we daar een heel goede reden voor hebben.” [Adformatie]