Home Landelijke radio Commerciële stations bereiken convenant voor steunzenders

Commerciële stations bereiken convenant voor steunzenders

De Nederlandse Vereniging voor Commerciële Radio (NVCR) en de minister van Economische Zaken hebben op 25 april een convenant gesloten voor de realisatie van steunzenders en zenderaanpassingen voor de commerciële landelijke radiostations die op FM uitzenden opdat dekkingsproblemen worden opgelost. Dit meldt Dutchmedia.

Alle landelijke commerciële zenders zijn lid van de NVCR. De commerciële radiostations hebben sinds juni 2003 bij de staat aangekaart dat de FM-frequentiedekking waarvoor deze frequentiepakketten hebben verworven niet behaald wordt. In totaal zijn er 140 verschillende klachten volgens NVCR-voorzitter Martin S. Banga. Het convenant voorziet dat radiostations maximaal circa 3 % extra bereik kunnen behalen boven op wat ze thans behalen, zo is overeengekomen, maar buitenlandse zenders mogen niet beïnvloed worden. Het ministerie van Economische Zaken en de NVCR hebben een ’taskforce’ opgezet waarin ook zenderoperators Nozema Services NV, Agentschap Telecom en Broadcast Partners deelnemen om de dekkingsproblemen op te lossen. Daartoe is ook een ’technische werkgroep’ ingesteld. In het convenant is verder afgesproken dat de kosten van het onderzoek door het ministerie van Economische Zaken zal worden betaald, terwijl de implementatiekosten voor de vergunninghouders zijn.

Het convenant heeft een looptijd tot 1 juli aankomende. Ook is vastgelegd dat procedures die radiostations al hadden aangespannen voordat het convenant in werking trad, ‘buiten beschouwing’ van het convenant blijven, terwijl de naleving van het convenant niet ‘in rechte afdwingbaar’ is.

Een soortgelijk convenant is in de maak voor de regionale commerciële radiostations, verenigd in de NLCR.