Home Landelijke radio Buma/Stemra maakt tarieven voor embedden webcasts bekend

Buma/Stemra maakt tarieven voor embedden webcasts bekend

Buma/Stemra heeft de tarieven voor webcasts na lang uitstel bekend. Het minimumbedrag voor het inbedden van een ‘webcast’ is 312 euro per jaar. In principe gaat Buma tien procent van de netto inkomsten van een website heffen op het inbedden van ‘webcasts’. Wel wordt er een minimumbedrag ingesteld voor sites die de ‘webcast’ van een ‘bronsite’ inbedden. Er wordt onderscheid gemaakt tussen particuliere en zakelijke websites. De tarieven gaan met terugwerkende kracht per 1 januari 2009 in.

"Buma/Stemra maakt onderscheid tussen bronsites en doelsites", laat de organisatie weten. "De website van de eerste aanbieder, de originele maker van de webcast, wordt de bronsite genoemd. De website van een externe persoon of partij die de webcast opnieuw beschikbaar stelt, wordt een doelsite genoemd, zoals bijvoorbeeld radioportals. Het basistarief voor het embedden en plaatsen van webcasts op doelsites bedraagt tien procent van de netto gegenereerde inkomsten van deze website."

Heeft een particuliere website 1 webcaststation in de website ge-embed of geplaatst dan geldt een tarief van 312 euro per jaar, ongeacht of dit een eigen gemaakt webcaststation of een geplaatst radiostation van een externe persoon/partij is. "Indien een website 2 of meer webcasts bevat, beschouwen wij dit als een bedrijfsmatige website en geldt het tarief van minimaal 585 euro."

Er bestaat al tijden onduidelijkheid over de heffingen op streaming media door Buma. In september 2008 kondigde Buma al aan dat zijn ‘licentiehuis voor internet’ af was. Eerder dit jaar hief Buma voor het inbedden van een radiostream op een commerciële website nog 780 euro per jaar, evenveel als het hosten van een eigen ‘zender’. Dit ging om een tijdelijke tarifering.