Home Landelijke radio Broadcast Partners: zenders Lopik bijna allemaal op 100% zendvermogen

Broadcast Partners: zenders Lopik bijna allemaal op 100% zendvermogen

Bijna alle zenders in de zendmast van IJsselstein (Lopik) draaien weer op 100 procent van hun vermogen. Dat meldt zenderoperator Broadcast Partners (BP). "Er wordt met de grootst mogelijk voorzichtigheid opgeschakeld", laat een woordvoerder weten.

Sinds er brand was in de zendmast op 15 juli, hebben de zenders van onder andere de publieke radiozenders niet meer op vol vermogen gedraaid. "Dat dit zo lang duurde lag niet aan de apparatuur van Broadcast Partners maar aan het feit dat zendmasteigenaar NOVEC geen werkende branddetectie in haar masten heeft. Hoewel ze dit al op 18 juli beloofde te zullen aanleggen was dat tot gisteravond laat nog niet gebeurd", meldt de woordvoerder van BP.

Volgens de zenderoperator is alle apparatuur van Broadcast Partners in IJsselstein in orde. Wetenschappers en veiligheidsexperts hebben samen met bemiddelaar Marco Pastors in aanwezigheid van NOVEC, NOS en BP vastgesteld dat het antennesysteem aan alle eisen voldoet en dus twee weken geleden al naar direct naar 100 procent vermogen kon."

Afgelopen weekend werd gemeld dat de oorzaak van de brand waarschijnlijk ligt in vocht dat in de kabels is gekomen. Volgens BP klopt dat niet. "De afgelopen periode heeft NOVEC al vijf of zes brandoorzaken het licht doen schijnen en als er dan vervolgonderzoek verschijnt, dan zie je die eerder naar voren geschoven, vermeende oorzaken weer van tafel gaan. Rapporten die vanwege de slechte opzet, het ontbrekend van een duidelijke vraagstelling en een methodische aanpak door de experts naar de prullenbak zijn verwezen."