Home Landelijke radio BNR-correspondent gearresteerd in Egypte

BNR-correspondent gearresteerd in Egypte

BNR-correspondent Rena Netjes is maandagavond gearresteerd in de Egyptische hoofdstad Caïro. Ze wordt beschuldigd van spionage en het opleggen van de westerse cultuur aan Egyptenaren.

Netjes heeft de hele nacht in de cel gezeten en zit nog steeds vast. Vanochtend even na elven slaagde zij er in contact te leggen met bevriende journalisten in Nederland. Netjes probeert zo snel mogelijk een advocaat aan haar zijde te krijgen.

Op het moment van de arrestatie was ze bezig met een reportage over jeugdwerkloosheid in Egypte. De hoofdredactie van BNR zoekt contact met andere opdrachtgevers van Netjes om de situatie te bespreken. Rond half 1 kreeg BNR telefonisch contact met Netjes. Zij vertelde vanuit de rechtbank waar ze op dit moment is: "Ik heb vannacht in de cel doorgebracht. De gevangenis is berucht, omdat er heel veel verkrachtingsverhalen naar buiten komen. Lekker geslapen heb ik zeker niet, maar gelukkig is er niets gebeurd. De vloerbedekking is bedekt met sigarettenpeuken, er is een vies toilet. Er is een wasbak en een douche waar ik ook maar niet onder ga. Ik hóóp dat ze me vandaag vrijlaten, maar het kan ook zijn dat ze me nog dagen vasthouden."

Update
Rena Netjes is zojuist vrijgelaten. De rechter nam de burgerarrestatie volgens Netjes niet serieus. "De aantijgingen tegen mij zijn eigenlijk een beetje een grap en dat ziet de rechter ook wel in", vertelt Netjes dinsdagmiddag op BNR.