BNR-presentator Bernard Hammelburg heeft vrijdagmiddag 15 november een koninklijke onderscheiding ontvangen, als erkenning van zijn verdiensten voor de Nederlandse buitenlandjournalistiek. Hammelburg kreeg een lintje opgespeld door minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok, waarmee de journalist zich nu Officier in De Orde van Oranje Nassau mag noemen.

50 jaar geleden begon, de nu 72-jarige, Bernard aan zijn journalistieke carrière, bij dagblad Trouw. Daarna werd hij voor verschillende media correspondent in het buitenland. Het bracht hem in alle uithoeken van de wereld en hij was ooggetuige van verschillende historische gebeurtenissen, zoals de Culturele Revolutie in China, de evacuatie van Saigon aan het einde van de Vietnamoorlog en de Iraanse Revolutie.

Toen Bernard besloot geen verslag meer te doen vanuit conflictgebieden presenteerde hij enige tijd het tv-programma Televizier, van de AVRO. Vervolgens vertrok hij naar de Verenigde Staten, waar hij tot 1999 correspondent was voor verschillende media.

Daarna keerde hij terug naar Nederland waar hij televisiewerk deed voor Net 5 en een Gouden Beeld won voor zijn documentaire ‘Het verdriet van Enschede’ (2001), over de vuurwerkramp in Enschede. Sinds 2002 werkt hij bij BNR Nieuwsradio. Bij de zender is hij buitenlandcommentator, columnist en presentator van zijn eigen wekelijkse programma ‘BNR de Wereld’.

Onlangs maakte Hammelburg bekend dat hij nog tenminste drie jaar doorgaat bij BNR.