Home Landelijke radio AVRO-directeur: ‘Als het moet, dan fuseren we met de VPRO’

AVRO-directeur: ‘Als het moet, dan fuseren we met de VPRO’


Als AVRO-directeur Willemijn Maas (50) zou moeten kiezen, zou ze het liefst fuseren met de VPRO. Dat zegt ze in een interview met de Volkskrant. Ze reageert daarmee op uitspraken van voorzitter Henk Hagoort van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) en media-minister Plasterk. Zij stellen dat er over vijf jaar negen omroepen minder moeten zijn, onder andere door fusies.

“Het is altijd goed om naar efficiency en samenwerking te kijken”, zegt Maas. “Zeker voor de vele kleine omroepen vind ik een fusie of bestuurlijke samenwerking heel goed. Maar ik heb vroeger in de hbo-sector gewerkt, en ik weet dus dat de voordelen van grote fusies lang niet altijd opwegen tegen de nadelen. Je moet alleen fuseren om goede inhoudelijke voordelen te behalen.”

Ze vindt dan ook dat de AVRO met niemand zou moeten fuseren. Maar als het echt moet kiest ze voor de VPRO. “Daar werken we inhoudelijk goed mee samen op kunst- en cultuurgebied. Met de NPS ook, maar dat is geen ledenomroep, en daarom niet logisch.”

In de media werd gesuggereerd dat minister Plasterk de omroep ‘op de schop’ ging nemen. “Merkwaardig hoe dat in de publiciteit is gekomen”, meent Maas. “We hebben als omroepen half december een brief gekregen van Plasterk waarin hij ons uitnodigde voor gesprekken over de nieuwe concessieperiode. Maar in die brief stond dat een sterke Publieke Omroep buiten kijf stond, net als de functie van de omroepen. We waren dus wat verbaasd. Maar misschien is Plasterks boodschap wat anders naar buiten gekomen dan de bedoeling was.”