Home Landelijke radio AM-mast 21 augustus tegen de vlakte

AM-mast 21 augustus tegen de vlakte

Vier maanden na ondertekening van het convenant ‘zenderproblematiek Lopikerwaard’ is het zover; op 21 augustus gaat een van de drie AM-masten in Lopik tegen de vlakte.

De 165 meter hoge mast zal door middel van explosieven in het weiland naast het hoofdkantoor van Nozema terechtkomen. In verband met de veiligheid is er op die dag een noodverordening uitgevaardigd door de gemeente Lopik. Daarin staat vermeld dat op de bewuste dag een veiligheidszone van 300 M zal worden opgezet rondom de zendmast. Dat gebied zal worden gemarkeerd als ‘verboden terrein’.

Bij helder weer zal het neerhalen van de mast via een live-stream verbinding te volgen zijn op de Nozema website.

Door het neerhalen van deze mast en het verlagen van het uitgezonden vermogen van 240 kWatt naar 100 kWatt voor de dagelijkse uitzendingen, plus 40 kWatt reserve is er een oplossing gekomen voor de storingsklachten over de middengolf (AM) radiozendmasten in de Lopikerwaard. Nozema heeft hierover lange tijd gesproken met het ministerie van Economische Zaken, en de gemeenten IJsselstein en Lopik.

De mast werd in de oorlogsjaren gebruikt voor Radio Bremen. Daarnaast is via deze mast 35 jaar lang Hilversum I en Hilversum II te beluisteren geweest. In totaal heeft de mast er dan 66 jaar mogen staan.