Home Landelijke radio TROS wil samenwerken met MAX/WNL of AVRO/WNL

TROS wil samenwerken met MAX/WNL of AVRO/WNL


De TROS wil snel gaan samenwerking met MAX en WNL of de AVRO en WNL. Dit zei TROS-directeur Peter Kuipers in zijn nieuwjaarsspeech van de omroep. "Het is de enige manier om ervoor te zorgen dat de opgelegde buitenproportionele bezuiniging de kwaliteit van de programma’s zo min mogelijk raakt. Ik wil zo spoedig mogelijk het gesprek aangaan met de combinatie MAX/WNL of AVRO/WNL en nodig hen bij deze uit."

De aangekondigde bezuinigingen mogen niet ten koste gaan van de programmering en dus is volgens de TROS een efficiënte publieke omroep een must. Kuipers: "Dat kan door het terugbrengen van het aantal spelers in het publieke bestel, waarbij de identiteit van de afzonderlijke omroepen wel overeind moet blijven. Maar politiek Den Haag zou ook nadrukkelijk zelf moeten kijken naar de bureaucratie die alle regelgeving ten aanzien van de publieke omroep met zich meebrengt."

Voorzitter Jan Slager van Omroep MAX wil in ieder geval geen fusie. "Wij staan open voor intensieve samenwerking met andere omroepen, maar van fusies wil ik niets weten. Het liefst deel ik samen met een andere omroepen alle ondersteunende zaken zoals personeelszaken en een juridische dienst, maar wij willen zelf onze programma’s blijven maken."

De AVRO ziet samenwerking met de TROS wel zitten, in een reactie aan RadioFreak.nl laten ze weten: "We werken al succesvol samen met de TROS, bijvoorbeeld bij EenVandaag. Met WNL wordt het moeilijker: die omroep heeft een duidelijke politieke voorkeur en dat zou kunnen botsen met onze onafhankelijkheid."

Ook de VPRO wil samenwerken met andere omroepen. "We praten met omroepen als de NTR, de AVRO en de VARA. We zoeken daarbij naar programmatische samenwerking en specialisatie." De VPRO laat weten graag samen te willen werken om het bestel efficiënter, goedkoper en toekomstgericht te maken.