Home Landelijke radio Coen Swijnenberg: “Ik denk dat we nog wel lang meegaan”

Coen Swijnenberg: “Ik denk dat we nog wel lang meegaan”

Coen Swijnenberg

Coen Swijnenberg en Sander Lantinga beginnen maandag aan hun nieuwe middagshow op Radio 538. Na negen jaar op 3FM maakte het duo vrijdag 29 mei hun laatste uitzending op de popzender. “De verwachtingen zijn hoog”, zegt Swijnenberg over de nieuwe middagshow op Radio 538. Zelf is de dj niet zo bezig met cijfers. “Je kunt je gevoel niet aanpassen aan marktaandelen. Maar in the end willen we natuurlijk wel de nummer 1 middagshow van Nederland zijn.”

Hoe gaat jullie nieuwe middagshow op Radio 538 eruitzien?
“Het wordt geen kopie van 3FM. Maar je kunt er niet omheen dat ik Coen ben en hij Sander is. De sfeer in de show blijft wel overeind. Inhoudelijk verandert er wel het nodige, zo verdwijnen alle vaste rubrieken uit de show. Dus dingen als de requestkast, de helpdesk en de ‘dit zit er vandaag wel/niet in de show’, ga je niet meer horen. Alleen de Schaamnaam, het filelied en het Coen & Sander Fest blijven bestaan.”

Het spontane element van de show blijft wel?
“Zeker weten. We bereiden het programma altijd goed voor, samen met onze twee producers Koen van Herp en Paul Stoel. Maar als we eenmaal in de studio zitten en er gebeurt iets, kan dát leading worden en gooien we de rest van het draaiboek weg. We gaan heel erg in op de sfeer van het moment.”

De muziek in de show, wordt die wel heel anders?
“Nee, dat valt wel mee. 3FM draait wat breder, dat is bij Radio 538 wat minder. Maar we hebben de vrijheid en de keuze om te draaien wat we willen. En natuurlijk houden we dan wel rekening met het muziekformat van Radio 538.”

In je afscheidswoordje op 3FM zei je dat de 3FM-luisteraar het station heel trouw blijft. Denk je dat veel luisteraars zullen meeverhuizen van 3FM naar Radio 538?
“Dat is lastig in te schatten. Bij 3FM merkten we wel dat we ook veel zappende luisteraars hadden. Dus mensen die ’s ochtends Edwin Evers of Q-music luisterden en ’s middags naar 3FM zapten voor de Coen & Sander Show. Mensen zijn vaak trouw aan een programma.”

Hoe lang gaat ‘De Coen & Sander Show’ nog mee, denk je?
“Sander en ik zijn tot op de dag van vandaag niet op elkaar uitgekeken. Dus ik denk dat we nog wel lang meegaan. Maar als ‘het’ er niet meer is, dan moet je ook eerlijk zijn en ermee stoppen. We gaan niet tot op onze 65e tegenover elkaar zitten.”

Op termijn misschien Edwin Evers opvolgen in de ochtend?
“Dat zou kunnen, maar ik ben niet zo’n planner. Ik heb ooit een ochtendprogramma gepresenteerd op Radio M (regionale omroep van Utrecht, red.) De ochtend, dat zijn wel heel bijzondere radio-uren. Maar Evers zit nu nog ontzettend lekker bij Radio 538. Dus ik weet het niet, ik weet ook niet wat de ambities van Radio 538 zijn.”

Komt de heimwee naar 3FM nog, denk je?
“Ongetwijfeld. Ik heb daar zo lang gezeten en heb het er altijd fijn gehad. Als in december het Glazen Huis weer begint, zal ik ongetwijfeld terugdenken aan die vijf keer dat ik erin heb gezeten. Dat ik het Glazen Huis dan nu ineens vanaf de zijlijn volg, ja, dat zorgt vast voor wat heimwee. Maar spijt van de overstap naar Radio 538 zal ik nooit krijgen.”

De Coen & Sander Show is vanaf maandag 17 augustus iedere maandag tot en met donderdag tussen 16:00 – 19:00 uur te horen op Radio 538.
Foto: William Rutten

Foto: William Rutten