Home Landelijke radio Radio 538 538 opnieuw aangeklaagd om ‘smakeloze’ reclameposter

538 opnieuw aangeklaagd om ‘smakeloze’ reclameposter

Stationsinformatie over Radio 538

Radio 538 is opnieuw voor de Reclame Code Commissie (RCC) gedaagd vanwege een reclameposter. Voor de actie ‘Hierrr met je rekening’ adverteerde 538 met een poster met daarop de tekst: ‘Wietoogst mislukt? Hierrr met je rekening’.

De klaagster vindt de actie van 538 ’tof’, maar noemt de campagne smakeloos. Volgens haar draagt de campagne bij aan de vervaging van normen en waarden. Het zou volgens haar crimineel en/of onzedelijk gedrag promoten.

Volgens 538 waren de uitingen bedoeld om de doelgroep te prikkelen hun verhaal achter de door hen in te sturen rekeningen met Radio 538 te delen. Zij hebben volgens de zender een ridicuul karakter. Volgens 538 zijn met de uitingen de grenzen van het toelaatbare niet overschrijden.

De RCC heeft de klacht afgewezen. “Over de wenselijkheid van het vergoeden van een mislukte wietoogst kan men van mening verschillen evenals over het vergoeden van schade door een stripper, maar dat is, mede gelet op het ludieke karakter van de actie en de uitingen, onvoldoende om te oordelen dat in dit geval de grenzen zijn overschreden van hetgeen maatschappelijk toelaatbaar dient te worden geacht.”

Eerdere campagnes
Vorig jaar augustus werd 538 juist op de vingers getikt door de RCC. Een reclameposter waarop een vrouw met haar benen wijd op de bank zit, was volgens de commissie ‘duidelijk seksistisch’. Twee jaar eerder zorgde een poster met daarop twee vrouwen, likkend aan een hotdog, ook voor de nodige ophef. De poster zou associaties oproepen met orale seks. De RCC verklaarde de klacht van destijds gegrond.