Home Landelijke radio 3FM Serious Request levert ruim 2,6 miljoen euro op

3FM Serious Request levert ruim 2,6 miljoen euro op

De drie 3FM-dj’s die in het Glazen Huis in Utrecht zitten hebben 2.648.495 euro opgehaald voor de slachtoffers van landmijnen wereldwijd. Dat is inclusief het miljoen dat premier Balkenende bij de start van de actie toezegde namens de regering. Sander Lantinga, Giel Beelen en Gerard Ekdom zaten vanaf dinsdagochtend in het huis om op die manier geld op te halen voor het Rode Kruis. Zojuist kwamen ze eruit.

“Dit bedrag had ik nooit durven dromen”, zo zei Sander Lantinga meteen. “Bedankt, bedankt, bedankt!”, voegde Gerard Ekdom eraan toe. “Fucking hell, Nederland Bedankt!”, zei Giel Beelen.

Vorig jaar stond er 2.203.549 euro op de teller toen de dj’s het huis verlieten. Overigens is het nog geen eindbedrag. In februari zal alles definitief opgeteld zijn.Vorig jaar kwam er toen nog ruim 45.000 euro bij.

Studio Brussel haalde met ‘Music for live’ ruim 1,1 miljoen euro op. De Belgische regering had al eerder beloofd dat bedrag te verdubbelen. Ook doordat de Vlaamse deelregering een duit in het zakje deed het werd het in totaal 2.419.426 euro. De actie in Nederland en België heeft dus tezamen 5.067.921 euro opgebracht. Het volledige bedrag gaat naar het Rode Kruis. Die besteedt het geld aan protheses, rolstoelen, krukken en fysiotherapie. Om te voorkomen dat mensen slachtoffer worden van landmijnen, gaat het geld ook naar voorlichting.

Voor veel publiek op de Neude kwam eerst Claudia de Breij terug van haar voettocht van Leuven naar Utrecht. In Leuven houdt het Vlaamse Studio Brussel eenzelfde actie met een Glazen Huis. Afgelopen dinsdag begon zij met lopen in Leuven. Na 212 kilometer kwam de 3FM-dj vanmiddag rond 15:00 uur aan. Claudia en haar producer Hilde hebben met hun wandeltocht 31.511 euro binnengehaald. Ze kreeg meteen een voetbadje aangeboden door de drie dj’s in het Huis.

Daarna trad Ilse de Lange op en werd de Gouden Druppel uitgereikt voor de grootste bijdrage aan de actie.
Daarop verzorgden De Lama’s de veiling. Verschillende items die gedurende de week zijn binnengebracht en het meubilair van het huis werden live op de Neude geveild. Ook de postbus in het huis werd geveild.

Elk jaar ontwikkelt zich een single tot een hit tijdens 3FM Serious Request. Dit jaar is dit Chelsea Dagger van de Schotse Fratelli’s. Verschillende malen per dag kropen de dj’s samen achter de microfoon om deze plaat hard mee te zingen, vaak onder begeleiding van een enthousiast Neude-publiek. In 2004 werd door de drie dj’s Galvanize van de Chemical Brothers plat gedraaid tijdens de actie. In 2005 was dat Multiply van Jamie Lidell.

Rond 17:40 uur kwamen de dj’s het huis uit, begeleid door zendercoördinator Florent Luyckx van 3FM. Na uitgebreid met hun vrouwen en vriendinnen gezoend te hebben stonden de dj’s om 17:46 uur op het podium om de eerste hap in een appel te zetten. “Ik ga echt heel veel eten”, zei Sander meteen. Of dat zo’n goed idee is, is nog maar de vraag. Twee jaar geleden at Giel Beelen ook meteen een frietje met nadat hij uit het huis kwam. Het gevolg was dat hij een week ziek was.