Frank van ’t Hof stopte dit jaar na 3,5 jaar met zijn nachtprogramma op NPO Radio 2. Hij verhuisde naar het weekend, waar hij van 6:00 tot 9:00 uur te horen is. Daarnaast presenteert de dj op vrijdagavond een programma. Op dat tijdslot is vanaf januari weer ‘Het Platenpaleis’ te horen. Met Frank blikken we terug op 2018 en kijken we alvast vooruit naar het nieuwe jaar.

Van de vroege ochtend naar het weekend op Radio 2. Hoe was 2018 voor je?
“Wennen! Van vijf dagen in de week achterlijk vroeg mijn wekker zetten, naar maar twee dagen vroeg mijn wekker zetten. Ik had mijn nachtprogramma nog jaren kunnen maken, maar het werd tijd om een ‘normaler’ ritme te krijgen. Ik heb ruim drie jaar ‘Vroeg Op Frank’ in de nacht gemaakt en dat was echt een fantastische tijd. Nachtradio is en blijft het allerleukste om te maken. Soms zat ik ruim twintig minuten te lullen met de leukste bellers om daarna weer allemaal nieuw bedachte items of spelletjes uit te proberen.”

Je begon in 2014 als jongste dj bij Radio 2. Is je nieuwe weekendprogramma erkenning voor de vele vlieguren die je gemaakt hebt?
“Ik werk al sinds 2008 bij Radio 2. Eerst achter de schermen, later als invaller voor de vrijdagavondshow en uiteindelijk kreeg ik mijn eigen programma. Radio 2 had vijf jaar geleden nog geen opleidingstraject of nachtprogrammering, dus mijn eerste keer op de landelijke radio was meteen op een prominent tijdstip.”

“Ik weet nog goed dat ik gebeld werd door mijn eindredacteur of ik ‘Spijkers met Koppen’ wilde maken vanuit de studio vanwege de MH17-ramp. Dat was mijn eerste keer op de landelijke radio. Ik maak nog steeds veel vlieguren op de zender en dat vind ik ook het lekkerst om te doen. Je kan mij niet gelukkiger maken dan midden in de nacht twee uur lang disco en funk te draaien in ‘Funky Frank’s’.”

“Ik had mijn nachtprogramma nog jaren kunnen maken, maar het werd tijd om een ‘normaler’ ritme te krijgen”

Je zit goed bij Radio 2?
“Ja, ik ben heel erg trots op Radio 2. Het was een mooi jaar. We hebben echt een uniek en goed team, het is een vriendengroep. Soms zitten we avonden in de studio van Rob Stenders of Wouter van der Goes om te freaken op de MBI mengtafel van Wouter, of rij ik pas om 02:00 uur ’s nachts weg uit Almere omdat we daar de hele avond plaatjes hebben gedraaid op de app van Rob Stenders.”

Toch vertrok Gerard Ekdom dit jaar naar Radio 10. Een aderlating voor Radio 2?
“Toen Gerard zijn vertrek aankondigde, baalde ik verschrikkelijk. Vlak voor de bekendmaking dat hij naar Radio 10 zou gaan, heb ik hem gebeld en riep ik een aantal ingewikkelde scheldwoorden. Die man is een briljante radiomaker, die altijd radio maakt alsof het 30 graden is op een helderblauwe zaterdag.”

“Persoonlijk mis ik Gerard en zijn team nog elke dag, zeker ook omdat ik me ook echt onderdeel van dat team voelde. Ik deed veel verslag voor de ochtendshow, ging altijd mee naar locatie-uitzendingen en viel regelmatig in. Dus ja, ik baalde. Maar Gerard is een vriend en ik spreek hem regelmatig. Hij gaat als de brandweer bij Radio 10.”

“GERARD EKDOM is een briljante radiomaker, die altijd radio maakt alsof het 30 graden is op een helderblauwe zaterdag”

Wat was voor jou het radiomoment van het jaar?
“Persoonlijk: het stoppen van ‘Vroeg op Frank’ in de nacht. Ik had daar op één of andere gekke manier heel veel moeite mee. Stefan Stasse belde mij de avond voor het stoppen van het programma. Hij had een prachtige compilatie gemaakt en een fantastische tekst geschreven. Ik huil niet snel, maar toen had ik het toch echt wel heel moeilijk.”

“Andere mooie radiomomenten waren de KWF-week, waarbij ik met Wouter van der Goes langs zoveel mogelijk deuren ging om geld op te halen voor KWF kankerbestrijding. Of de 4Daagse die ik live op de radio gelopen heb, de vele festivals die ik heb mogen verslaan en de Top 2000-stembus waarmee we door het land toerden.”

Wie was de grootste verrassing op radiogebied in 2018?
“Ik vind de middagshow van Ruud echt ongelofelijk goed. Niet zozeer een verassing, maar wel een prestatie. Vroeger was ik een groot fan van ‘Ruuddewild.nl’ op 3FM. Toen Ruud naar 538 en Qmusic ging, luisterde ik amper naar hem. Maar wat hij nu doet, is echt weer ouderwets goed.”

“Een andere goed uitgepakte verassing vind ik de ochtendshow van Sander Hoogendoorn op 3FM, het concept van het vriendenteam werkt heel goed. Ook Frank van der Lende in de avond op 3FM doet het goed. Bij Radio 2 ben ik ook trots op de nieuwe ochtendshow, echt super knap wat Jan-Willem en Jeroen in zo’n korte periode hebben neergezet.”

Wat is je doel op radiogebied in 2019?
“Mijn vriendinnetje (die ook bij de radio werkt) ten huwelijk vragen.”

Foto: NPO Radio 2