Home Landelijke radio 2014 bekeken door Frederique de Jong

2014 bekeken door Frederique de Jong

Frederique de Jong trad begin dit jaar in dienst van de NOS. Vanaf dat moment presenteert ze, samen met Marcel Oosten, de ochtendeditie van het Radio 1 Journaal. De Jong werkte tot 2011 bij BNR Nieuwsradio en daarvoor bij AT5, Finance Television en de lokale omroep van Amsterdam. Met haar blikken we terug op 2014 en kijken we wat 2015 gaat brengen.

Was 2014 een goed jaar voor de radio in Nederland?
Gelukkig is radio geen wijn met goede en minder goede jaren. Volgens mij is ieder jaar een goed jaar om radio te luisteren. Maar op gebied van bezuinigingen of andersoortig beleid heb ik in de nacht wat verschuivingen gehoord waar ik niet blij van word.

Radiomakers in hart en nieren zijn daar óf vervangen door beginners die nieuwsradiootje spelen maar geen Nederlands spreken óf door saaie middle-of the road-types. Het is allemaal zo braaf en saai. Ik ben zelfs verdreven naar 3FM en daarvoor moet er wel heel wat gebeuren. Op 3FM hoorde ik Frank van der Lende voor t eerst. Alles behalve saai.

Wat was voor jou het radiomoment van het jaar?
Als ik dat heel letterlijk neem: mijn radiomoment was op 1 januari om 3 minuten over 6 toen ik begon met het NOS Radio 1 Journaal. Na een carriere van tien jaar bij calimero-concurrent BNR Nieuwsradio had ik dat nooit gedacht. Temeer omdat ik al jaren riep dat ik never nooit zo'n vroeg programma zou willen presenteren.

Wat was de grootste verrassing op radio gebied in 2014?
Dat er in de Tweede Kamer bij het 'Mediadebat' eerst het woord radio helemaal niet viel en toen er wel over radio gesproken werd en meteen sprake was van het afschaffen van een hele zender: Radio2. Van het ene naar het andere uiterste! 

Heb je een doel voor jezelf in het nieuwe jaar?
Nog beter evalueren met de redactie en daardoor een beter programma maken. Bij de NOS wordt vaak iets als vanzelfsprekend genomen (namen en gebeurtenissen) met als risico dat er luisteraars worden buitengesloten, zeker nieuwe.

Wat verwacht je van 2015 op radiogebied?
Dat er beter wordt nagedacht over het betrekken van luisteraars. Over een paar jaar hebben mensen zelfs in de auto internet en kan je naar 1 miljoen zenders luisteren. Voor die tijd zou het leuk zijn als mensen Radio1 in hun hart sluiten.

Wie is er aan het eind van 2015 marktleider?
Ik denk Decibel šŸ™‚