Home Landelijke radio 100%NL voorlopig niet op AM in Zwolle

100%NL voorlopig niet op AM in Zwolle

100%NL is voorlopig niet te beluisteren op de middengolf. De aanvraag van het landelijke commerciele radiostation voor het gebruik van de AM-frequentie 1224 kHz bij Zwolle is door Agentschap Telecom afgewezen.

100%NL had de frequentie aangevraagd omdat de FM-ontvangst in de omgeving Zwolle slecht is. Een zendlocatie was val beschikbaar.

Nadat Quality Radio de AM-frequentie 1224 kHz vorig jaar was kwijtgeraakt wegens het ongebruikt laten ervan, diende 100%NL een aanvraag in. Die werd afgewezen. Daarop ging de zender in beroep. En ook dat is inmiddels afgewezen. Wel heeft de Nederlandse overheid het plan om nog dit jaar enkele kleine restfrequenties op de FM te verdelen onder regionale commerciële omroepen, alsmede de vorig jaar opnieuw beschikbaar gekomen AM-frequenties.

Het Agentschap Telecom wil dat de AM 1224 kHz in z’n huidige vorm moet worden aangeboden aan elke marktpartij die daarvoor in aanmerking komt. Dit houdt in dat alleen een partij die interesse heeft om de AM 1224 kHz te exploiteren vanaf Almere met een vermogen van 40 kiloWatt zendvermogen, een kans maakt.

Toch zal het voor zo’n ‘marktpartij’ nog een zware klus worden om de frequentie daadwerkelijk in de lucht te krijgen. Er zal een nieuwe milieuvergunning moeten worden aangevraagd (wat in de regel onmogelijk blijkt te zijn met dit soort hoge vermogens op de AM) en er zal een compleet nieuwe zendlocatie moeten worden ingericht.

Herbert Visser is niet blij met de afwijzing. “De vorige vergunninghouder raakte de AM 1224 kHz kwijt omdat hij hem niet in de lucht kreeg. En nu er een realistische kandidaat is, mag ’t weer niet omdat de zender met onrealistische criteria zou moeten worden aangestoken. Er zullen vele miljoenen euro’s in zo’n project moeten worden geïnvesteerd terwijl je maar een beperkte periode zult kunnen uitzenden. En dan is het ook nog op de middengolf. 100%NL kan met weinig kosten die frequentie snel inzetten en goed gebruiken met een beperkt bereik in de regio Zwolle. En omdat dan eenvoudigweg 100%NL zal worden doorgegeven, kost het in programmatisch opzicht ook niks extra’s.”

“In ieder geval gaan we geen aanvraag indienen voor de AM 1224 als we ‘m alleen maar met 40 kiloWatt zendvermogen bij Almere mogen gebruiken. Ik ben ervan overtuigd dat zoiets een financieel debacle zou gaan worden. Bovendien mogen we dat niet eens, omdat in het grootste deel van het verzorgingsgebied vanuit Almere, 100%NL gewoon goed op de FM is te ontvangen. En in een gebied waar je op de FM te horen bent, mag je hetzelfde programma niet ook nog eens uitzenden op de AM en vice-versa.” [Radiovisie]

Vorig artikelNieuwe ‘zendermanager’ voor Radio 1
Volgend artikelWebsites publieke omroepen en zenders uit de lucht