Home Landelijke radio Wim van Helden: “Het is de kunst een sfeertje te kunnen kweken...

Wim van Helden: “Het is de kunst een sfeertje te kunnen kweken in slechts tien seconden”

Noordzee FM is inmiddels alweer anderhalve maand geleden begraven en Q-music is intussen druk bezig om een zo hoog mogelijk marktaandeel te krijgen. De programmering van de zender wordt in de avonduren gevuld door een aantal ex-Noordzee FM jocks. Voor de dagprogrammering heeft men Jeroen van Inkel bij Veronica weggehaald, Martijn Kolkman opgevist bij Yorin FM en plots was daar ook Wim van Helden. Een vooralsnog onbekende dj die via onder meer Damdorp Radio, Exxact FM, E-fm, City FM en Rebecca FM uiteindelijk een prominente plek in de programmering van Q heeft gekregen. RadioFreak besloot dat het de hoogste tijd was om hem eens even aan de tand te voelen.

“Een paar maanden geleden heb ik een aantal demo’s naar landelijke stations gestuurd, waaronder Q-music en Radio 538,” zo vertelt Wim van Helden na afloop van een uitzending op vrijdagmiddag. “Ik mocht als eerste bij Q op gesprek komen. De programmadirecteur had mijn demo gehoord en had flink wat op- en aanmerkingen. Hij leek gewoon niet tevreden en ik had dan ook geen goed gevoel over het gesprek. Achteraf bleek dit bedoeld om me gewoon even met beide benen op de grond te zetten.”

“Ze beloofden na afloop van het gesprek om een week later iets van zich te laten horen, maar die middag ging mijn telefoon al. Toen had ik toch wel het gevoel dat er een kans voor me lag bij Q-Music. De volgende ochtend had ik mijn tweede gesprek waarna ze mij de unieke kans boden om dagelijks een programma in de dagprogrammering te maken.” Het plaatsen van een jong talent in de dagprogrammering lijkt niet echt de meest logische zet van de zender. “Q-music wilde een nieuw product neerzetten, waarbinnen er heel bewust een nieuwe stem prominent is neergezet. ”

De programmaleiding vond dat Wim goed pastte bij wat Q uit wil stralen en hij vond op zijn beurt zichzelf weer bij Q passen. “Ik had wel een idee wat voor mensen ze zochten. Zelf vond ik Martijn Kolkman een goede dj, die ook nog eens past bij Q en dat heb ik in het gesprek ook gezegd, niet wetende dat ze met hem in gesprek waren. Ik vond mezelf in ieder geval wel passen bij het feel-good format voor een jonge, volwassen doelgroep.”

“Het is voor mij een opgaaf en voor Q een risico,” vertelt Wim als we hem de stelling voorleggen dat Q-music met de keuze voor Wim niet de makkelijkste weg is ingeslagen. “Ik vind echter dat het me goed afgaat. Ik krijg veel begeleiding, iets wat ik ook per se wilde en het werpt zijn vruchten af. Als ik nu iets terughoor van drie weken terug, denk ik dat nu al weer beter ben dan toen. Ik probeer de lat voor mezelf ook steeds hoger te leggen. Ik moet me nu bewijzen voor de komende jaren.”

Het programma dat Wim maakt heeft een strak format waarin vooral muziek wordt gedraaid, veel vrijheid is er niet. “Het is de kunst om in een programma als dat wat ik maak de muziek te laten spreken en daar rondom een sfeertje te kunnen kweken in slechts tien seconden. In een ochtendshow kun je veel meer, hier word je beperkt en moet je terugvallen op je creativiteit om het niet statisch en saai te laten klinken.”

Over de toekomst van Q-music maakt Wim zich geen zorgen. “Q is een station dat je lekker kunt weg luisteren op je werk. We zijn met een leuke groep mensen en hebben een goede basis, maar er moet nog wel een hoop gebeuren. Ik heb desondanks vertrouwen in een stijging van een marktaandeel. Q is niet een directe concurrent voor een station maar zit tussen Sky Radio en Radio 538 in, daar zouden we wel wat marktaandeel kunnen wegsnoepen. De reacties van luisteraars zijn in ieder geval overwegend positief, men vindt het beter klinken dan Noordzee FM.”

“Over mijn eigen toekomst ben ik nog niet zo zeker. Ik heb nog niet zoiets dat ik over twee jaar daar of daar wil zitten. Mijn droom was ooit Veronica FM/Yorin FM, toen het nog hitradio was. Q-music sluit daar op dit moment het beste op aan,” zo besluit Wim het interview.

Uiteraard waren we nog erg benieuwd naar hoe het af is gelopen met de demo die hij naar Radio 538 heeft gestuurd. “Bij 538 zou ik pas twee weken later op gesprek komen. Ik ben er toen nog wel geweest, maar de programmering van Q was inmiddels al bekend. De programmadirecteur zei toen ook eerlijk dat 538 mij niet kon bieden wat Q bood.”