Home Landelijke radio Wereldomroep wint prijs in Paraguay

Wereldomroep wint prijs in Paraguay

De Wereldomroep heeft de ‘Antorcha de la libertad’ 2005 (Fakkel van de vrijheid) gewonnen. Het is daarmee de eerste buitenlandse instelling die de prijs van de ‘Fundación Libre’ (Stichting voor de Vrijheid) uit Paraguay wint. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan degenen die zich op speciale wijze hebben ingezet voor de bevordering van vrijheid en democratie in het land. De Wereldomroep krijgt de prijs vanwege zijn inzet voor de democratie, vrijheid en mensenrechten in Paraguay. De prijsuitreiking vindt plaats op 28 september in Paraguay.

“Radio Nederland Wereldomroep heeft in haar Spaanstalige programma’s, die in Paraguay ontvangen worden, altijd haar onwankelbare engagement getoond met de democratie, de mensenrechten en het respect voor de menselijke waardigheid”, aldus dr. Benjamín Fernández Bogado, voorzitter van de Stichting. De Spaanstalige nieuws- en achtergrondprogramma’s van de Wereldomroep worden in Paraguay uitgezonden door zeven partnerstations.

In het juryrapport wordt verder gesteld dat ‘de programma’s en commentaren van de Wereldomroep in de donkere dagen van de dictatuur van Stroessner (1954 – 1989) een steun waren voor miljoenen burgers in Paraguay die hoopten op tijden van meer vrijheid. De reportages, interviews en standpunten van de Wereldomroep hielden duizenden luisteraars over de hele wereld op de hoogte van de ontberingen die het Paraguayaanse volk heeft ondergaan in de die rampzalige tijden van onderdrukking en angst.’

José Zepeda, hoofd van de Latijns-Amerikaanse afdeling van de Wereldomroep, vindt de toekenning van de prijs een grote eer: “Democratie, vrijheid en rechten van de mens zijn belangrijke waarden van de Nederlandse maatschappij. Wij vinden dat deze in elke samenleving vanzelfsprekend zouden moeten zijn. Daarom is het goed dat wij met onze uitzendingen kunnen bijdragen aan de Paraguayaanse democratie.”