Home Landelijke radio Wereldomroep weigert programma Rob Muntz

Wereldomroep weigert programma Rob Muntz

De Wereldomroep weigert nog langer het radioprogramma ‘De Inburger King’ van programmamaker Rob Muntz uit te zenden. Reden is Muntz’ taalgebruik, zo zegt hoofdredacteur Freek Eland van de Wereldomroep in de Volkskrant.

Volgens de hoofdredacteur is de kortgeleden uitgezonden uitzending over het thema ‘De liefde’ de druppel die de emmer deed overlopen. “Terwijl wij onze programmering hadden aangepast aan het overlijden van prinses Juliana, ging het in dit programma over pijpen, beffen en aanverwante zaken. Wij hebben niets tegen grensverleggende radio, maar dit ging te ver.”

Rob Muntz reageert gelaten op de actie van de Wereldomroep. “Laten ze blij zijn met deze ophef: niemand wist toch meer dat die omroep nog bestaat?” Zijn programma, waarin Muntz naar eigen zeggen graag spot met alle grenzen “is gewoon leuke radio. Ik speel de Inburger-King en spreek met buitenlanders. Een Chinees die niet te verstaan is, wordt afgemaakt, maar een Turk die keurig is ingeburgerd krijgt van mij een vignet en honderd euro zwart.”

Afgelopen week heeft Muntz een stevig gesprek gevoerd met hoofdredacteur Freek Eland van de Wereldomroep. Muntz: “Dat ga ik vanmiddag uitzenden. Nee, daar weet Eland zelf niks van.”

Muntz maakt zijn serie eigenlijk voor de RVU, die de programma’s gewoon blijft uitzenden op zaterdagmiddag om 15:00 uur op Radio 747AM. De omroep is ‘uiterst verbolgen’ over het besluit van de Wereldomroep om de RVU-programma’s niet langer door te geven aan haar buitenlandse luisteraars, en heeft de Wereldomroep vergeefs verzocht het besluit terug te draaien. Volgens de Wereldomroep heeft de rel geen gevolgen voor de doorgifte van andere programma’s van de RVU.