Home Landelijke radio Wereldomroep stuurt mobiele radiostations naar Atjeh

Wereldomroep stuurt mobiele radiostations naar Atjeh

De Wereldomroep bouwt momenteel drie mobiele radiostations, die eind maart naar Atjeh worden verscheept. Hierdoor kunnen drie partnerstations van de Wereldomroep in Banda Atjeh, Meulaboh en op het eilandje Nias eind april hun uitzendingen weer hervatten. Deze radiostations werden door de tsunami op tweede kerstdag volledig weggevaagd. De mobiele radiostations dragen de namen ‘Queen Beatrix’, ‘Princess Màxima’ en ‘Princess Catharina-Amalia’.

Op de langere termijn helpt de Wereldomroep deze partnerstations bij de wederopbouw van permanente radiozenders, maar de wederopbouw komt langzaam tot stand. Algemeen directeur Jan Hoek: “Het is van groot belang dat de radiostations in Atjeh zo snel mogelijk in de lucht zijn. Radio is een zeer belangrijk communicatiemiddel in Atjeh en een grote informatiebron voor de luisteraars. Daarom zijn we een paar weken geleden gestart met de bouw van deze mobiele radiostations.”

“Bovendien zullen onze Indonesische uitzendingen, zodra de uitzendingen hervat zijn, ook via deze partners weer een onafhankelijk journalistiek geluid aan velen in die regio laten horen,” aldus Jan Hoek. De Indonesische uitzendingen van de Wereldomroep zijn in Indonesië via kortegolf, satelliet, internet en partnerstations te beluisteren.

De Wereldomroep geeft verder bescheiden financiële steun aan medewerkers van de partnerstations die de ramp overleefden. Daarnaast wil de omroep in de toekomst trainingen geven aan (nieuwe) medewerkers van de partnerstations, omdat veel medewerkers de ramp niet overleefd hebben.

De mobiele radiostations, In het Engels ‘Radio Station in a Box’ genaamd, worden in bruikleen aan de partnerstations gegeven. Zodra de partnerstations weer gebruik kunnen maken van hun eigen radiostation, zal de Wereldomroep de mobiele stations in andere gebieden en voor andere doeleinden gebruiken, bijvoorbeeld voor trainingen en toekomstige calamiteiten.