Home Landelijke radio Wereldomroep start uitzendingen via digitale korte golf

Wereldomroep start uitzendingen via digitale korte golf

De Wereldomroep begint op 16 juni 2003 met haar dagelijkse Digital Radio Mondiale (DRM) uitzendingen. De start valt samen met het openingsevenement van DRM in Genève tijdens de World Radiocommunication Conference (WRC 2003) van de International Telecommunication Union. DRM is het enige rechtenvrije digitale systeem voor kortegolf, middengolf/AM en lange golf met het vermogen bestaande frequenties en bandbreedtes over de hele wereld te gebruiken. De start van de eerste DRM uitzendingen wordt op de receptie in Château de Penthes in Genève gevierd.

De Wereldomroep is sinds de oprichting in 1998 lid van het DRM consortium. De Wereldomroep zal 37 uur per week op basis van DRM uitzenden in het Engels en Nederlands naar Australië, Nieuw-Zeeland en bepaalde regio’s in Europa. De Wereldomroep zendt van 5 tot 27 juli 2003 Radio Tour de France vier uur per dag in bepaalde regio’s in Europa uit. Deutsche Welle kondigde eerder de participatie in het openingsevenement aan. In de komende weken zullen meer (internationale) omroepen en zendmaatschappijen hun deelname aan dit historische moment van DRM aankondigen.

DRM is een verbetering ten opzichte van het analoge geluid en evenaart FM geluidskwaliteit. DRM geeft een nieuwe impuls aan de frequenties onder de 30 MHz.

Kort voor de officiële start is het aantal leden van DRM groter dan ooit: 81 leden uit 30 landen. DRM behaalde een belangrijke mijlpaal in januari 2003 toen de International Electrotechnical Committee (IEC ) het DRM systeem de hoogst haalbare goedkeuring gaf: International Standard. De eerste DRM ontvangers worden binnen enkele jaren op de markt verwacht.