Home Landelijke radio Wereldomroep schrapt zestig arbeidsplaatsen

Wereldomroep schrapt zestig arbeidsplaatsen

Door een nieuwe werkwijze van de Wereldomroep verdwijnen daar naar schatting zestig arbeidsplaatsen. Dat meldt de directie van de omroep. Volgens het bericht worden gedwongen ontslagen niet uitgesloten.

De koerswijziging volgt op kritische geluiden van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en het Commissariaat voor de Media over de brede aanpak van de Wereldomroep. De directie heeft besloten om in plaats van simpele bezuinigingen een aantal activiteiten helemaal te schrappen.

In een eerste reactie stelt de ondernemingsraad ernstig bezorgd te zijn over het aantal geschrapte arbeidsplaatsen. De Wereldomroep bezint zich over zijn toekomst in de 21ste eeuw. Als gevolg daarvan is de nieuwe manier van werken uitgedacht.

In de reorganisatie is ook rekening gehouden met de door het kabinet aangekondigde bezuiniging van 5 procent op de totale omroepbegroting. De omroep heeft besloten om gedurende de wintermaanden de Nederlandstalige uitzendingen in Europa terug te brengen van tien tot drie uur per dag. Alleen in de ochtenduren wordt dan nog uitgezonden.

In de zomermaanden blijft de Wereldomroep dagelijks tien uur uitzenden. De veranderingen gaan per oktober in. Verder gaat de zender voor de Nederlandse uitzendingen minder eigen materiaal produceren en nauwer samenwerken met de ‘binnenlandse publieke omroep’. Voor de tv-uitzendingen van de Wereldomroep geldt een soortgelijke aanpak. (ANP/NOVUM)