Home Landelijke radio Wereldomroep reconstrueert de bevrijdingsuitzending van Radio Oranje

Wereldomroep reconstrueert de bevrijdingsuitzending van Radio Oranje

Wereldomroep reconstrueert Radio Oranje’s bevrijdingsuitzending
De Wereldomroep zendt op bevrijdingsdag een reconstructie uit van de radiouitzending van Radio Oranje op 5 mei 1945, de dag waarop een einde kwam aan de Duitse bezetting van Nederland. De bevrijdingsuitzending wordt op donderdag 5 mei om 16:15 uur via kortegolf uitgezonden in Europa en via internet en satelliet wereldwijd.

Radio Oranje werd kort na het begin van de Duitse bezetting opgericht in Londen. Radio Oranje zond dagelijks programma’s uit naar het bezette Nederland tot kort na de bevrijding. De uitzendingen waren bedoeld om tegenwicht te bieden aan de gecensureerde pers in Nederland en om Nederlanders een hart onder de riem te steken.

Op 5 mei 1945 zond Radio Oranje ’s avonds om 20:15 uur een speciaal, 30 minuten durend bevrijdingsprogramma uit, waarin onder meer een toespraak te horen was van minister-president Gerbrandy.

Van deze historische uitzending zijn ruim 19 minuten terug te vinden in de archieven van de omroep. De resterende 11 minuten zijn niet bewaard gebleven. “Maar omdat wij in ons archief de volledige draaiboeken en teksten van alle Radio Oranje-uitzendingen hebben staan, zijn we in staat een nauwkeurige reconstructie te maken van die oorspronkelijke uitzending. Zestig jaar bevrijding leek ons een mooie aanleiding om dat te doen”, aldus Peter Veenendaal, hoofd van de Nederlandse afdeling van de Wereldomroep.

Het nieuwsoverzicht is opnieuw ingesproken met een stemgebruik dat in die jaren gebruikelijk was. Ontbrekende muziekfragmenten zijn ingevuld met originele opnamen uit dezelfde tijd. Het beroemde gedicht De Achttien Dooden, in de oorspronkelijke uitzending voorgelezen door Radio Oranjemedewerker A. den Doolaard, is vervangen door een Polygoon-opname uit 1946. Met behulp van speciale opname- en montagetechnieken zijn de ontbrekende delen in de originele opnamen verwerkt.