Home Landelijke radio Voormalig zendermanager RTV Utrecht schrijft boek over zeezenders

Voormalig zendermanager RTV Utrecht schrijft boek over zeezenders

31 augustus. Een historische datum in de geschiedenis van de zeezenders. Op 31 augustus 1974 stopten de zeezenders Radio Veronica, Radio Noordzee Internationaal en Radio Atlantis noodgedwongen met uitzenden. Rob Wilson, jarenlang zendermanager bij RTV Utrecht, schreef er onlangs een boek over. In ‘De Mediamaker’ gaat Wilson terug naar de jaren ’70, toen miljoenen mensen naar piratenzenders als Radio Veronica en Radio Noordzee luisterden.

Wilson wilde geen boek schrijven dat alleen interessant zou zijn voor mannelijke 55-plussers. “Ik heb het ook heel bewust geschreven voor mensen die de periode niet hebben meegemaakt. Op de eerste pagina’s heb ik dan ook geprobeerd om de gebeurtenissen in die tijd wat te duiden. Je kunt niet van iemand van 25 jaar verwachten dat ‘ie er van alles al over weet.”

Terug naar de jaren ’70. De Nederlandse overheid wilde de zeezenders tegengaan, zoals jaren eerder al was afgesproken in het Verdrag van Straatsburg. Dat verdrag betekende het einde van de zeezenders in veel landen. Hoewel de Nederlandse overheid dat verdrag pas veel later ondertekende, kwamen er wel regelmatig signalen dat het binnenkort ook voor de Nederlandse kust afgelopen zou zijn. “Toen er in mei 1971 een bomaanslag werd gepleegd op het schip van Radio Noordzee en later bleek dat Radio Veronica erachter zat, kwamen de maatregelen tegen de zeezenders in een stroomversnelling”, aldus Wilson.

Fictie en waarheid
In zijn sleutelroman – het boek bevat zowel feiten als fantasie – beschrijft Wilson de roemruchte tijd van de zeezenders. Advocaat Pieter van Geel en directeur Monique Kleijn van Radio Poseidon (dat Radio Veronica moet voorstellen, red.) nemen het op tegen de Staat der Nederlanden die Poseidon wil verbieden. Doordat de advocaat een maas in de wetgeving vindt, kan Radio Poseidon blijven uitzenden.

Wilson noemt zijn boek een sleutelroman, een liefdesverhaal en een thriller inéén. “De magie, soms zelfs hysterie die de zeezenders met zich meebrachten… dat was echt indrukwekkend”, herinnert Wilson zich. “Maar je moet oppassen dat je niet altijd achteruit blijft kijken, want dan lijk je zo’n oude man die steeds maar roept dat vroeger alles beter was.”

Het boek ‘De Mediamaker’ is onder andere te bestellen via bol.com.